НачалоБългарияС уверени крачки към мечтата да станеш първата българска астронавтка... Татяна Иванова...

С уверени крачки към мечтата да станеш първата българска астронавтка… Татяна Иванова пред ФАКТИ

Няма как да не сте чули поне веднъж името Татяна Иванова. Ако все още не сте – това е 19-годишното момиче от , прието в единствената академия на NASA, която сертифицира кандидат-астронавти. Татяна мечтае да стане първата жена от България, която ще полети в Космоса. Откакто е на 15 г. и участва в първия си космически лагер в Турция, тя открива любовта към звездите и оттогава насам преследва усилено голямата си цел. Татяна е член на „The Mars Generation“ – голяма организация, която обединява деца от целия свят, мечтаещи да станат астронавти. Главната ѝ идея е да вдъхновява младите. 19-годишното момиче вече е и космически посланик към Атлантическия клуб. За мечтата си и за инициативата „Ало, Космос! Говори България“ ФАКТИ ви представя Татяна Иванова.

– Г-це Иванова, на какъв етап от подготова си сте към голямата цел – първата българска астронавтка, полетяла в Космоса?
– За да станеш астронавт трябва да си завършил бакалавър, магистър. Да си минал през доста обучения и да имаш лицензи. Сега, през септември, ми предстои да си изкарам професионалния курс по гмуркане и през октомври заминавам за за следващите три курса.

– В началото на годината бяхте на курс във Флорида, на който се сертифицират кандидат-астронавти за селекция в суборбитален полет. Как минаха нещата?
– Имахме полет в един специален самолет EXTRA 300L, в който се симулира по-силно потегляне, отрицателно ускорение и ну гравитация, имахме компресиране и декомпресиране на специални костюми. Участвам в PoSSUM, който е финансиран от NASA в партньорство с Международния институт по космически науки и два университета от Флорида за подготовка на астронавти. PoSSUM има няколко различни сертифицирани курсове и това ще е първата стълбичка. Надявам се да стигна до края. За да станеш астронавт, са нужни не само физически и психически качества, но и силно резюме, включващо курсове, аналогови мисии и т.н.

– През какви изпитания минавате в курсовете?
– Пътувахме до Дейтона Бийч, град на около час и половина от Мелбърн, където основно се проведе академията. Там всъщност бяхме в главната сграда на университета Embry-Riddle, където се намира камерата за хипоксия. Намалиха ни нивата на кислород до 6%, като следяха пулса ни. Докато това се случваше, ние имахме поставени задачи и паралелно с това трябваше да следим собствените си симптоми и тези на другите. При мен лично възникна цианоза и имах остра болка в ушите, но други изпаднаха в еуфория, липса на координация, замаяност, неадекватност и т.н. По време на този експеримент бяхме записани на видео, което трябваше да изгледаме и обим след това. В един от дните там ни беше и работата с костюмите за IVA (In-tra-Vehicular Activity), научихме се как да ги обличаме, компресираме и декомпресираме. Това са доста бавни и сложни процеси, но смея да кажа и изключително забавни. Имахме специален ден с астронавта Уинстън Скот, прекарал над 19 часа в открития Космос и летял на совалките „Индевър“ и „Колумбия“.

– За да станете астронавт, България трябва да е член на Европейската космическа агенция (ESA). Ние обаче не плащаме членски внос и се намираме в предприсъединителен период за приемане, който продължава 5 години. В зависимост от та и доказаните компетенции от наша страна, той може да се удължи с още 5 г. и съответно да се предложи пълноправно членство. Реално вие зависите от държавата, за да станете астронавт, защото едно от изискванията е държавата да е пълноправен член на организацията.
– Министерството на иновациите и растежа работеше в посока България да стане пълноправен член. В момента сме във втория подготвителен период, така че до 10-15 години може да станем. Общо са четири етапа, през които трябва да минем.
– Това свързано ли е с плащането на таксата…
– Проблемът не е толкова финансов, колкото има да се свършат много неща. България трябва да участва в програми, да сме активни като членове и т.н. Има поръчки, които се изпълняват, това е свързано с много компании и др. Много административна работа има, която трябва да се свърши.

– Но това за вас е важно, защото друга алтернатива пред вас е да си смените гражданството…
– Аз се определям като гражданин на света и нямам нищо против. Но, според мен, е по-добре да летиш от името на България и да си закачиш знамето на рамото. То се знае, че съм българка, но друго е да имаш знамето на рамото си. Оптимистично гледам за мечтата си, защото и много частни компании работят в насока да изпращат астронавти. Познавам се с директора на „Axiom Space“. Те имат идеята да изпратят българин в Космоса. Но това е далеч във времето.

– Кога и как се прави селекцията за астронавти?
– След като си набавиш редица лицензи – парашутизъм, гмуркане, пилотиране и др., минаваш през няколко кръга, в които се селектират хора. В ите на ESA кандидатстват над 20 000 души, от които избират 10-12 човека. Темпото е много състезателно.

– Каква е целта пред вас. Колко години си давате, за да полетите в Космоса?
– Около 10 години. Вярвам, че тогава ще имам добър набор от всички сертификати и подготовка. Работя на принципа „качество пред количество“.

– За поредна година Атлантическият клуб в България организира инициативата „Ало, Космос! Говори България“. Тя ще се проведе на 13 септември. Как вие ще участвате?
– Да, сега ще се проведе за втора поредна година. От началото на годината съм посланик на Атлантическия клуб и от скоро работя за тях. През 2021-а в основата на събитието бе жива връзка с Международната космическа станция. Тази година ще имам и лекция по време на форума. Ще имаме връзка с първата майка, летяла в Космоса – Ана Фишър. Ще имаме виртуална разходка из ЦЕРН. Полет над „Тех парк“ от Николай Калайджев, който е световен рекордьор. Ще имаме специален експеримент за квантова комуникация. Ще имаме и включване от „Локхийд Мартин“, които са водеща компания в космическия сектор – изпращат роботи на Марс. Ще имаме и видео от Антарктида. Тази година мотото ни е: “По-високо, по-дълбоко, по-студено, по-горещо“. Ще има и над 20 работилници за децата. Ще бъде интересно и забавно, така че каня всички желаещи.

– Какво бихте казали на връстниците си и на по-малките деца в България?
– Посланието е от един космонавт, наскоро го намерих и ми остави траен отпечатък, даже го използвах в презентацията ми в TEDx. То гласи: „Всяко решение, което взимате – от това какво ядете до това какво ще правите с времето си довечера – ви превръща в човека, който ще сте утре. Затова погледнете какъв искате да бъдете и започнете да скулптурирате себе си в този човек“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО