С възстановка на сражение на Керчан баир край Априлово приключи Националният поход „По пътя на четата на Таньо войвода“

С възстановка на сражение на Керчан баир край поповското село Априлово приключи 39-ият Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“. На възвишението край селото, където е лобното място на Таньо войвода и неговата чета, признателни потомци изнесоха рецитал, положиха венци и цветя и отдадоха почитта си пред саможертвата на загиналите за свободата на България.
Националният поход „По пътя на четата на Таньо войвода” се проведе от 30 май до 2 юни, като организатор e Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” в лицето на неговия председател – д-р Анатолий Кънев.
Тържествената част по посрещане на походната колона се състоя още вчера на пл. „Александър Стамболийски“ в Попово, съобщиха от общинската администрация в града. Официални лица, учители, ученици, граждани и гости на Попово, посрещнаха четниците под звуците на Ботевия марш, изпълнен от Духовия оркестър „Васил Абрашев“ към Община Търговище. Четниците бяха поздравени от кмета на община Попово Людмил Веселинов.
В знак на признателност и преклонение пред подвига на Таньо Стоянов и неговите четници бяха поднесени венци пред паметника на войводата в центъра на града.
За седемнадесети път се проведе Прегледът на строевата и маршова песен, в който всички участници от похода, както и ученици от училищата в община Попово и участници от общините Разград, Силистра и Тутракан, показаха с марш и песен, че са горди наследници на героите, загинали за идеала за свобода. За показан висок патриотичен дух и достойно представяне в прегледа на строевата и маршова песен, оценяващата комисия удостои с почетен медал и грамоти всички участници, информират от общината.
Участниците в похода „По пътя на четата на Таньо войвода“, жители на Априлово и гости почетоха с минута мълчание паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари