С възстановка ще бъде отбелязана 156-ата годишнина от битките на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа край Вишовград

Край павликенското село Вишовград на 13 юли ще бъде отбелязана 156-ата годишнина от битките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с османската войска, съобщи за БТА д-р Диана Митева, която е един от организаторите на събитието. Честването в местността Канлъ дере, където е тежко ранен и пленен Караджата, ще започне в 9:00 часа с посрещане на официалните гости. То ще продължи с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника.
Ще има едночасова музикална програма с участието на гости от силистренското село Грънчарово и Румена Кънчева от Павликени, след което ще бъде направена възстановка на битката от регионални клубове на Национално дружество „Традиция“. Дванадесети гвардейски отряд от Средно училище „Бачо Киро“ в Павликени също ще се включи в честването, разказа д-р Митева. На събитието ще присъстват и над 50 участника в националния поход „По пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, организиран от габровското Туристическо дружество „Узана“ с ръководител Пламен Петров. 
Честванията започнаха още на 6 юли сутринта, когато във Вишовград се състоя Фестивал на хайдушката песен „Канлъ дере пее и разказва“. Същата вечер в село Караисен бе отбелязана годишнината от първата битка на четниците с врага, която е била там.
Във връзка с честванията от Сливен ще тръгне и поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, участниците в който на 16 юли ще разположат свой палатков лагер в местността Канлъ дере, а на следващата сутрин ще продължат към Бузлуджа. Организатор е Христо Батинков, каза д-р Митева. На 27 юли честванията ще приключат с възстановка в село Горна Липница, посветена на второто сражение от битките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, добави Диана Митева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари