С водосвет и шест курбана в църквата „Св. Неделя“ в хасковското село Стамболийски отбелязаха 100–годишнината от построяването на храма

В хасковското село Стамболийски днес местната общност отбелязва два празника – на св. великомъченица Неделя и на всички български светии, който се почитат на втората неделя след Петдесетница.  
Със света литургия в  храм „Св. Неделя“ отец Йордан ознаменува 100-годишнината от построяването на храма.
Храмовия празник хората в Стамболийски посрещат с напълно обновена църква. Днес построеният в далечната 1924 година храм отвори врати след двумесечен ремонт, който беше осъществен с дарения от миряните и спонсори.
Шест курбана за здраве дадоха местните хора.
„Месо има, но и любов, и много желание. Всичко да е наред, успех и късмет за селото“, каза с пожелания и вяра Вера Димова, която е сред помощниците за приготовленията на трапезата на днешния празник.
Местните хора вярват, че селото им е благословено и разказват за чудо, на което са станали свидетели наскоро при пожар в къщата на техен съселянин. БТА разказа за инцидента и как местните хора се събраха заедно и започнаха да градят отново дома на пострадалия Жеко Костов.
„Когато изгоря къщата на съселянина Жеко Костов, само иконата на Света Богородица остана цяла. Това е чудо за нашето село“, разказа за БТА Роза Андрева, която е член на местното църковно настоятелство и от години се грижи за църквата „Св. Неделя“ .
След празничната литургия и водосвет отец Йордан освети курбаните, които днес ще бъдат раздадени на хората от селото и гостите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари