С водосвет за здраве и дни на отворените врати служителите на РСПБЗН отбелязаха своя празник

Рекламирай в beZpartien.bg

С водосвет за здраве, отслужен от ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия и дни на отворените врати, бе отбелязан професионалният празник на служителите в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Самоков.
„Благопожелахме на служителите в чудния празник на Въздвижение на Св. Кръст Господен, където Спасителят е пожертвал живота си и дарувал своето възкресение на човеците, тези наши български герои, които са посветили своята професионална дейност на спасяването на човешки животи, да бъдат едни истински спасители по призвание. Бог да им дарува крепки сили, здраве дух, вяра и много благополучни дни“, пожела отец Михаил на пожарникарите в Самоков.
„В днешни ден пожелавам на всички колеги много здраве, положителни емоции, сили, за да се борят с трудностите в професията и да продължават целеустремено да се справят с професията“, посочи пред БТА началникът на РСПБЗН – Самоков главен инспектор Ивелина Дренска. Тя каза, че технически работата на Пожарната служба в Самоков е обезпечена и разполагат с добра техника, но кадрово са затруднени. Дренска посочи, че очаква към края на годината щатните свободни места да бъдат запълнени.
По информация на отдел „Справочна“ към БТА професионалният празник на служителите в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР е обявен с решение 385 на Министерския съвет от 13 септември 1995 година като професионален празник на служителите от Националната служба за противопожарна охрана на МВР. На годишнина от откриването (1905) на Първия пожарникарски събор в София по инициатива на 17 пожарни командири и деятели на пожарното дело е учредено първото професионално обединение на пожарникарите в България. Традиционно празникът съвпада с провеждането в национален мащаб на Седмицата на пожарната безопасност.
През годините дирекцията се трансформира в различни структури и под различни имена. От 22 юли 2008 година Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ се преобразува в Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване“. На 1 януари 2011 г. е създадена Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, която обединява Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване“ и Главна дирекция „Гражданска защита“. Професионалният празник на дирекцията е на 18 юли – датата, на която през 1936 г. цар Борис III издава Указ 310, с който утвърждава Наредба-закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България, сочи справка на отдел „Справочна“ към БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *