С военен ритуал Свищов се поклони пред делото на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

В Свищов бе отбелязана 148-годишнината от гибелта на българския революционер и поет Христо Ботев. Община Свищов и 55-ти Инженерен полк – Белене организираха общоградско поклонение по повод 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
По традиция военен ритуал по поднасяне на венци и цветя се състоя пред паметника на Свободата в градската градина в Свищов. На честването се събраха жители на града, които отдадоха почти на героите. Духовият оркестър, сформиран от военнослужещи от 55 инженерен полк – Белене, и тази година взе участие в честването.
Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ д-р Росен Маринов припомни историята на живота и делото на Христо Ботев. „Зарастват раните, не оздравява болката по тези, които няма да се върнат, болката държи будна народната памет. Прекланяме се пред подвига, мъжеството и саможертвата на всички, които с кръвта си написаха историята на България“, каза той.
Венци в знак на признателност пред подвига на загиналите за свободата на България пред монумента поднесоха командирът на 55-ти Инженерен полк – Белене полковник Петко Петков, кметът на Община Свищов д-р Генчо Генчев и председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов. Сред тях бяха и представители на образователни, културни и други институции, политически партии, граждани и общественици.
Точно в 12:00 часа сирените изправиха на крака признателните граждани. Честването на празника завърши с едноминутно мълчание в памет на българските герои.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари