С втори тур на най-голямата възрастова група продължава днес балетният конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас

Програмата на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ продължава тази вечер с втори тур на най-голямата възрастова група С. Тя включва общо 20 участници на възраст между 17 и 26 години. Сред тях има 12 индивидуалисти и осем двойки.
Второто издание на единствения в момента балетен конкурс за професионалисти в страната се провежда в Държавна опера – Бургас, която е партньор и домакин на проявата. Българската телеграфна агенция (БТА) е медиен партньор на събитието.
След края на първия тур, журито обяви участниците, които преминават на следващия етап. Общо 45 финалисти от седем държави бяха допуснати до втори тур. В сряда от тях се представиха балетисти от първите две възрастови групи – петима от група А и 15 от група Б.
Финалистите ще се борят за общ награден фонд на стойност 40 000 лв., както и допълнителни отличия като гастроли, договори, безплатни обучения и конкурси. Победителите ще бъдат обявени на 6 юли, когато е и галаконцертът с участието на лауреатите. 
Междувременно в залите на Държавна опера – Бургас се провежда и балетна академия „Сара-Нора Мастър“, която продължава от 1 до 9 юли. В рамките на 10 дни участниците ще се срещат с различни педагози, които наблягат на определени техники като екзерсис, класически репертоар и характерни танци. Сред преподавателите са Сара-Нора Кръстева, примабалерината, дългогодишен художествен ръководител на балетната трупа на Софийска опера и балет и основател на конкурса; примабалерината и художествен директор на балета на Националната опера и балет Марта Петкова; премиер солистът Никола Хаджитанев; проф. д-р Мария (Маша) Илиева и доц. д-р Анна Пампулова.
БТА припомня, че във вторник, 2 юли, приключи първият тур от балетното състезание, чието начало беше дадено на 1 юли т.г. В рамките на двата дни се представиха над 120 участници от трите възрастови групи – от 9 до 12, от 13 до 16 и от 17 и 26 години. Повечето участници са от България, но има и млади артисти от Япония, Южна Корея, Германия, Гърция, Турция, Франция и Испания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари