С жива картина завършиха днес Каблешковите тържества в троянското село Чифлик

С жива картина завършиха днес Каблешковите тържества в троянското село Чифлик
Възстановката се проведе пред хижа „Хайдушка песен“, построена през 1964 г. в местността „Стълба“ в памет на четниците. В живата картина се включиха  както местни хора, така и представители на копривщенския клон на Национално дружество „Традиция“.
През селото преминават не един и двама борци за Освобождението на България, разказа за БТА Мариана Цонева, секретар на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“, с Чифлик. През 1967 г. от тук минават четите на Филип Тотю и Панайот Хитов. Те са снабдени с припаси и са подслонени от местното население.
Тя припомни за БТА събитията, представени във възстановката. В епилога на Априлското въстание оцелелите от разбитата чета на Тодор Каблешков – апостолът, обявил началото на въстанието със своето кърваво писмо, се оттеглят в Балкана, на път за Румъния. Каблешков и четниците Найден Попстоянов, Георги Търнев и Стефан Почеков пренощуват в хана в селото, чиято сграда е запазена и до днес. След като се завръщат в гората, са предадени и нападнати от турска потеря. 
В последвалата престрелка Почеков и Търнев са убити, а Каблешков и Найден Попстоянов – заловени. Убитите четници са обезглавени. Оцелелите отново нощуват в хана, преди да бъдат отведени към конака в Троян. По-късно Каблешков се самоубива в Габровския конак. Днес в хана в с. Чифлик е уредена музейна сбирка, а срещу сградата през 1998 г. е издигнат паметник в чест на 120-годишнина от освобождението на България. Дело е на скулптора Иван Варчев от с. Калейца.
По данни на Цонева, в местността „Стълба“ до Рогачева река се извършват възпоменания на случилото се още от 1946 година.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари