НачалоСвятСаакашвили се появи в съда видимо доста отслабнал и с изпито лице

Саакашвили се появи в съда видимо доста отслабнал и с изпито лице

Грузинският опозиционер и бивш Михаил Саакашвили се появи днес видимо доста отслабнал и с изпито лице на ебно заседание, в което участва чрез видеовръзка, предаде Франс прес, о се позова на кадри, разпространени от телевизиите, съобщи .

Известен някога с представителната си фигура, Саакашвили се подпираше на възглавница, сложена зад гърба му, ръцете му трепереха, а косите – някога катрановочерни, са побелели, отбелязва агенцията. Тбилиският градски съд разглежда днес молбата на адвокатите на Саакашвили да бъде освободен поради влошено здравословно състояние. Като гражданин на той поиска разрешение да говори на украински, но съдията не позволи и даде на защитата време да осигури синхронен превод, информира ТАСС.

Саакашвили бе президент на Грузия от 2004 до 2013 г. Той проведе реформи и постави пред страната си целта да се присъедини към . Експрезидентът е осъден задочно на шест години затвор за злоупотреба с власт – обвинения, които според неговите привърженици са политически мотивирани. Той заемаше редица постове в Украйна, преди да се върне миналата година в Грузия, където бе задържан. Оттогава 54-годишният Саакашвили обяви на няколко пъти и неговите адвокати искат клиентът им да получи възможност за в чужбина, тъй като здравето му се е влошило.

Група лекари от САЩ, преглеждали Саакашвили по молба на адвокатите му, заяви във вторник пред АФП, че условията в затвора са довели до усложнения на неговите заболявания и животът му е в опасност. Един от тях – американският сиколог Дейвид Смит, каза, че тестове са открили „присъствието на тежки метали“ в организма на експрезидента, дължащо се на „отравяне“. Според тези медици е необходимо Саакашвили да бъде опериран в чужбина, тъй като интервенциите, от които се нуждае, не може да бъдат равени в Грузия. САЩ и ЕС неведнъж са изразявали тревога във връзка със здравословното състояние на Саакашвили. Грузинските власти обаче твърдят, че той получава необходимите му медицински грижи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО