Събор „На хубав ден Гергьовден“ ще се състои в подножието на Бармук баир край Сливен

Събор „На хубав ден Гергьовден“ ще се състои за поредна година в подножието на Бармук баир край Сливен. Това съобщиха организаторите от Сдружение „Св. Георги Победоносец“.
Ще бъде отслужен водосвет, ще бъде раздаван курбан за здраве, в програмата са включени и народни песни и танци.
По инициатива на Сдружението преди десетина години започна възстановяване на параклис с патрон светията-великомъченик, който е бил разрушен след 1990 година.
Край Сливен, преди падането на България под турско иго, съществува едно от големите просветни и християнски средища през късното българско средновековие, известно като „Малката Света гора“ и „Малкия Атон“ с около 300 манастира. Сегашният храм тогава също е бил манастир, но всички те са били сринати при нашествието на селджукските турци. През 1920 година храмът е бил възстановен, като намерението е било отново да стане манастир.
Много от вярващите, както и възстановителите на храма, смятат, че мястото притежава особена мистика.
Храмът бе възстановен с дарения и доброволен труд от граждани и фирми, сред които и обществения комитет „Сливенци в Чикаго – за Сливен“. Символичната първа копка бе направена през февруари 2016 година. Благодарение на сдружението съборът на Гергьовден е вече традиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари