Събор, посветен на родолюбието и традициите, се състоя в местността Улищица край гурковското село Конаре

Събор, посветен на родолюбието и традициите, се състоя в местността Улищица край гурковското село Конаре. Това съобщиха за БТА от Община Гурково. На събитието присъства кметът на общината Кънчо Папазов. Той благодари на участниците и поздрави жителите на Конаре за Деня на труда и им пожела светли Великденски празници. 
Гости на събора бяха още кметът на Твърдица Мария Гвоздейкова-Златева, зам.-кметовете Ваня Ишмерова и Пламен Вълчинков и зам.-кметът на Гурково Марияна Маринова. В програмата участваха Вокална детска група от Козарево, Клуб по спортни танци, Музикална школа и Клуб „Балканско цвете“ от Твърдица, Фолклорна група от Паничерево, Детско-юношески танцов състав и Младежки танцов състав от Народно читалище „Войвода Генчо Къргов“ в Гурково.
„На това забележително място преди османското робство е съществувал Юлинград, който през вековете е разграбен и унищожен от турци-нашественици. Всяка година моми и момци на Гергьовден са посещавали аязмото, наливали са от лековитата му вода, измивали се, пиели са вода от нея за здраве, после са извивали кръшни хора на поляната“, разказаха от читалище „Развитие-1928“ в квартал Козарево, които са организатори на събитието заедно с кметството в Конаре.
По думите на кмета на селото Станчо Стефанов за жителите на Конаре това е любимо място и всяка година съборът напомня за славното минало, посочиха още от администрацията.
„Този ден ни връща не само към историята, но и ни кара да се гордеем с настоящето, нека да запазим наследените ни традиции и ценности“, каза в приветствието си Мария Гвоздейкова-Златева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари