Съборът „Богородична стъпка“ събра хиляди любители на фолклора от цялата страна в курорта Старозагорски бани

Рекламирай в beZpartien.bg

Седемнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ и тази година събра хиляди почитатели на българското народно творчество в курортното селище Старозагорски бани. Началото по традиция беше поставено с водосвет, който отслужи отец Тодор.
„За мен е огромна чест да открия седемнадесетия поред Тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Искам всички да си спомним за инициаторите на този събор, които го организираха за първи път преди толкова години – д-р Евгений Желев и Петра Мечева“, каза в приветствието си по време на официалното откриване кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. „Много е важно е да спазваме традициите, да ги развиваме и да ги предаваме във времето, защото това е, което остава след нас. И независимо, че животът върви, всички стават малко по-възрастни, стават малко по-мъдри. Но важното е, че днес на събора виждам много хора с блясък в очите, много хора с особено желание за изява на сцената“, каза още той.
Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България, също поздрави от сцената участниците и гостите на събора. 
Още от рано сутринта на двете сцените се надпяват и надиграват таланти от  почти всички фолклорни области. Програмата продължава през целия ден. А вечерта е запазена за празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – с участието на хор, солисти и оркестър. Те ще представят магията на фолклора. Вечерта ще завърши с нестинарска демонстрация. 
В неделния ден програмата и на двете сцени започва отново в 9:00 часа, а обявяването на отличените участници ще бъде в 16:00 часа. 
Близо 4000 души ще преминат през двете конкурсни сцени, както и през атрактивните съпътстващи прояви. Журито на тазгодишното издание на форума е в състав  доц. д-р Валентина Райчева, гл. ас. Петьо Кръстев, акад. Крум Георгиев, Христо Иванов, акад. Кирил Тодоров и Дарина Славова.  
През двата фестивални дни, гостите могат да посетят Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“, които радват най-малките посетители. Участие в събора вземат и Спасителен център за диви животни и Юношески туристически клуб към ТД „Сърнена гора“ с демонстрации на открито. Присъстващите могат да се насладят на  Занаятчийка чаршия и На раздумка с билков чай и ръжено кафе, а любимият селски двор под наслов „На селски сбор не се кани“, приветства жителите и гостите на курортното градче. „Живата традиция от махалата  – Добра среща“ показва занаяти от миналото и любими гозби, приготвени по стари български рецепти. Голям интерес предизвика приготвянето на традиционни преславски гюзлемета и специална рецепта на жътварски таратор без мляко.
Керкенези полетяха в небето, благодарение на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“. 
НТФС „Богородична стъпка“ се организира от община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Общество за фолклор, кметство Старозагорски бани и Народно читалище „Христо Ботев – 1952“ – Старозагорски бани, с подкрепата на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *