Съдът наложи домашен арест на Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на баба ѝ – актрисата Виолета Донева

Софийският градски съд наложи домашен арест с електронна гривна на Ивет Стайкова. Тя е подсъдима за убийството на баба си, актрисата Виолета Донева. Промяната на мярката не е окончателна и подлежи на протест пред горната инстанция от прокуратурата.
Убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, пише в обвинителния акт. То се случи през октомври 2022 г.. Оттогава Стайкова е задържана в ареста. Процесът срещу нея започна през юли 2023 г.
Делото ще продължи през септември, като до момента са разпитани всички свидетели и експерти. На следващото заседание ще бъдат разпитани поемните лица, които са били по време на огледа на местопроизшествието. Като защитата изиска и веществени доказателства – дрехите и обувките на Стайкова от деня на инцидента.
„Безкрайно обичам баба си и безкрайно ми липсва. Тя беше един много добър човек. Съжалявам“, каза пред съда Ивет Стайкова.
Адвокатите на Стайкова поискаха от съдебния състав да промени мярката ѝ от задържане под стража в по-лека. Техните доводи бяха, че тя е стояла прекалено дълго време в ареста, както и че е съдействала на съда в хода на процеса. Също така посочиха, че бабата и дядото на Ивет са съгласни домашният арест да се изпълнява в техния апартамент. От прокуратурата не се съгласи, като изтъкнаха, че домашният арест с електронна гривна не е сигурна мярка.
Съдът се свърза с бабата на момичето, като тя е потвърдила думите на адвокатите на подсъдимата. Петчленният съдебен състав реши да промени най-тежката мярка за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека, но приравнена по сила – домашен арест с електронна гривна. Също така Стайкова ще трябва регулярно да бъде тествана за наркотици от полицията.
„Съдът взе една обоснована и коректна мярка“, каза пред медиите единият от адвокатите на Стайкова – Петър Чалъмов. На въпрос дали бабата и дядото на клиентката му ще могат да я опазят от наркотиците, той отговори, че „това е една възможност, която се дава на този млад човек, ако тя не си е извадила съответните поуки от своето поведение, ще се върне там, където е била до момента, това си е изцяло нейна отговорност и ангажимент“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари