Съдът постанови домашен арест за четвъртия обвиняем от Омуртаг за участие в организирана престъпна група

Окръжният съд в Търговище взе мярка за неотклонение „домашен арест“, по отношение на Д. Е. (35-годишен, неосъждан). Той е четвъртият обвиняем от Омуртаг за участие в организирана престъпна група, за ръководене и участие в същата група бяха взети мерки за неотклонение по отношение съответно на Х. Х., Е. Е. и М. М. 
Заседанието , както БТА съобщи, започна в 14:30 часа днес, продължи четири часа и протече при закрити врата, заради наличие на класифицирана информация.
На 35-годишния мъж е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и пр. 14, т. 1 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс (НК) – за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) и други от НК, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, информират от пресслужбата на Окръжния съд в Търговище.
Искането за вземане на най-тежката мярка спрямо мъжа е внесено от Софийската градска прокуратура, като се мотивира със съдебното минало (въпреки че е реабилитиран, задържаният е имал наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“), данните за оказан натиск върху свидетели от страна на Д. Е., както и реалната опасност лицето да се укрие, да осуети разследването, както и да извърши престъпление.
Защитата оспори поисканата мярка като неоснователна, пледира за по-лека такава, като представи документи за хоспитализация на задържания. След извършената оперативна интервенция на 16-ти април на Д. Е. предстои сваляне на конците, както и рехабилитация, мотивира искането си защитата.
Поисканата от адвокатите комплексна съдебномедицинска експертиза беше отхвърлена от съда по причина, че делото изобилства от медицинска документация, а и съдържа вече  заключение на две вещи лица. Посочени бяха от защитниците добри характеристични данни на задържания, а именно, че е семеен с малолетно дете, трудово зает с трайно установено пребиваване.
Съдебният състав прецени, че за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ не се изисква да има безспорни доказателства, а е достатъчно подозрението за авторството на престъплението. Доказване по безспорен начин се изисква при осъдителна присъда, каквато не е задача в настоящото производство. В това производство е достатъчно да са налице доказателства, обуславящи обосновано предположение за такова авторство.
Като взе предвид изключително високата степен на обществена опасност на деянието и недобрите характеристични данни на обвиняемия, съдът прие, че има реална опасност да извърши престъпление като окаже натиск върху свидетели по делото. С оглед заключението на съдебномедицинската експертиза, според която здравословното състояние на обвиняемия не позволява изтърпяване на мярка за неотклонение „задържане под стража“ към момента, съдът определи по-леката мярка за процесуална принуда – „домашен арест“.
Определението на Окръжния съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари