Съдът прекрати делото срещу прокурор Константин Сулев поради липса на престъпление

В Софийски градски съд се проведе разпоредително заседание по делото срещу прокурора от Софийска районна прокуратура Константин Сулев. Той е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев.
Съдът постанови, че цялото наказателно производство трябва да бъде прекратено. Според съда поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба. Съдът приема, че при действията си Константин Сулев е прокурор, орган на власт, а не длъжностно лице. Описаното поведение от страна на Сулев не представлява престъпление, заяви съдебният състав.
„Съдът подложи на внимателна преценка всички факти, описани в обвинителния акт и свързани с реализирано от Сулев обвинение, те не сочат, според съда, на извършено престъпление, а само и единствено на реализирани властнически правомощия в рамките на образувана и висяща прокурорска преписка“, заяви съставът.
Определението на съда не е окончателно и подлежи на протест.
Според адвокат Костадин Костадинов има основание за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянията описани в обвинителния акт не съставляват престъпление. По думите му, при осъществяване на служебните си задължения магистратите не носят отговорност за действията си и техните актове, освен ако извършеното не е престъпление от общ характер, те имат функционален имунитет. 
Придържам се към казаното от моя защитник, заяви Сулев пред съда по време на заседанието.
Прокурор Йордан Петров посочи, че не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да доведат до връщане на делото. Той добави, че няма основания да се налага някаква мярка за неотклонение на Сулев. Според прокурора, ако има нещо, което не е коректно описано в обвинителния акт, то делото следва да се върне на прокуратурата.
В мотивите си съдът отбеляза още, че в първите четири страници на обвинителния акт излага факти, които са несъотносими към поведението на подсъдимия, свързани с реализирани действия от страна на Иван Гешев, Борислав Сарафов и други ръководни служители в прокуратурата. Чак след това се описват действия на прокурор Сулев като наблюдаващ прокурор в рамките на образувана преписка. Те са свързани със запознаване с материалите по преписката, привличане като обвиняем на Петьо Петров и обявяване за общодържано издирване на Кристиян Христов.
Преписката е образувана от друг прокурор – Валентин Видов от Софийска районна прокуратура, като той заедно с Йордан Стоянов са първите двама прокурори, които на случаен принцип са разпределени за наблюдаващи на преписката. Съдът посочи, че по тази преписка в 02:35 часа през нощта е определен трети наблюдаващ прокурор в лицето на Георги Иванов, а една минута след това е определен Сулев за четвърти наблюдаващ прокурор.
Съдът прие още, че престъпленията, за които е образувана преписката са от компетентността на Софийска районна прокуратура, а не на Софийска градска прокуратура, както се посочва в обвинението.
Пред медиите Константин Сулев и адвокатът му отказаха коментар, а прокурор Йордан Петров посочи, че ще протестира определението на съда.
БТА припомня, че прокурор Константин Сулев е обвинен заради това, че за времето от 30 май м.г. до 1 юни м.г. в София, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров – Еврото и Кристиян Христов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари