Съдът в Кюстендил остави под домашен арест граничните полицаи, обвинени за приемане на подкуп и задържа в ареста предалите подкупа албанци

Рекламирай в beZpartien.bg

Окръжният съд в Кюстендил остави под домашен арест граничните полицаи, обвиняеми за приемане на подкуп и задържа в ареста предалите подкупа албанци. Това съобщиха от съда в Кюстендил. Заседанието бе при закрити врата и продължи близо пет часа.
Двамата албански граждани А. Г. на 60 години и С. Л. на 39 години, които са с двойно гражданство, са привлечени от Окръжната прокуратура като обвиняеми за това, че на 23 март, около 23:00 ч. на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Гюешево“ в съучастие, като съизвършители са дали подкуп на Г. В. на 38 години и И. С. на 49 години – двамата служители на ГКПП „Гюешево“, длъжностни лица – държавни служители на МВР, за да нарушат служебните си задължения във връзка с осъществяването на гранични проверки на ГКПП. Целта е била полицаите да допуснат излизане от Република България за Република Северна Македония на С. Л., без да бъде санкциониран за превишен престой в България. Размерът на подкупа е 150 евро.
Съдът взе мярка за неотклонение „домашен арест“ по отношение на двамата служители на ГКПП „Гюешево“ при Регионална дирекция „Гранична полиция“, привлечени от Окръжна прокуратура като обвиняеми за това, че в качеството си на лица, заемащи отговорно служебно положение – държавен служител на МВР, са приели парите, за да извършат друго престъпление във връзка със службата си като нарушат служебните си задължения.
Според съда на този ранен етап от разследването са събрани достатъчно доказателства и може да бъде направено обосновано предположение за съпричастност на обвиняемите към извършване на деянията, за които са им повдигнати обвинения, които по смисъла на Наказателния кодекс се определят като тежки престъпления.
Според съда за албанските граждани е налице и реална опасност да извършат друго престъпление и да се укрият. По отношение на обвиняемите служители на МВР съдът счита, че не може да се направи извод за реална опасност от укриване. Двамата имат постоянен адрес, където живеят със семействата си. Те нямат предходни осъждания.
Според съда обаче има възможност двамата да окажат въздействие върху свидетели, ако търпят най-леката мярка за процесуална принуда, но е достатъчно да бъде взета мярка за неотклонение „домашен арест“.
Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – София в 3- дневен срок, считано от днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *