Съдът във Варна определи мярка „задържане под стража“ за българин, разследван в Германия за измами

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за български гражданин, издирван от съдебните власти в Германия, съобщиха от пресслужбата на институцията. 52-годишният мъж се разследва за шест случая на извършени измами в периода между 17 септември 2019 година и 22 ноември 2021 година.
Европейска заповед за арест (ЕЗА) на българина е била издадена на 14 декември 2022 година от Районния съд – Тиргартен в германската столица. В нея е посочено, че на различни места в Берлин – хотели, магазини, бензиностанции, под претекст, че иска да обмени определена сума в дребни банкноти в евро за такива с по-голям номинал, мъжът използвал схема за заблуда, чрез която успявал да измами служителите и да получи повече пари, отколкото давал за размяна.
Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен българинът, е 10 години.
След като се запозна със събраните по делото доказателства и становищата на страните, съдът прие, че искането за предаването на 52-годишния българин отговаря на изискванията на Закона за екстрадицията и ЕЗА. Предвид скорошното разглеждане на делото по същество за неговата екстрадиция, съдът прецени, че най- адекватната мярка за неотклонение, която да осигури явяването му в предстоящото производство е „задържане под стража“.
Определението на съда може да бъде обжалвано, допълват от пресслужбата на съда.
БТА припомня, че през миналата година над 10 процента от първоинстанционните дела, постъпили в Наказателното отделение на Варненския окръжен съд, са били свързани с Международната правна помощ и Международното правно сътрудничество между държави членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари