Съдът във Варна остави в ареста четиримата обвиняеми за участие в престъпна група за извършване на строителни измами

Окръжният съд във Варна уважи исканията на Окръжната прокуратура и остави в ареста четиримата мъже, привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.
Те са обвинени и за измами, извършени след предварителен сговор и в големи размери като продължавани престъпления, както и за различни видове изнудване.
Мъжете са задържани на 15 май 2024 година, след като в хода на разследване, започнало през 2023 година след самосезиране от репортаж в централна медия на Окръжната прокуратура във Варна, са събрани достатъчно доказателства за тяхната съпричастност към дейността на организирана престъпна група, участниците в която са прикривали противозаконните си действия зад извършване на мними строителни дейности. Данните, събрани до момента, касаят период от две години.
Разследването по досъдебното производство е установило, че четиримата мъже са представяли себе си като строителни предприемачи. Възползвали са се предимно от възрастни и самотно живеещи хора, чиито домове се нуждаели от някакви ремонти, на които са предлагали да реализират строително-ремонтните дейности на доста ниски цени. След започване на работата те задействали престъпна схема за изнудване, заплашване и принуждаване на т.нар. им клиенти за допълнителни заплащания, често пъти в големи размери. В нито един от случаите групата не завършвала ремонтните дейности.
БТА припомня, че обвиняемите са криминално проявени, а един от тях е и осъждан, като деянията по настоящото досъдебно производство са извършени в изпитателен срок по предходно му осъждане. Трима от четиримата са проявени именно с извършени от тях измами.
Определенията подлежат на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари