Самоков отбеляза 146 години от Освобождението си

С празнично шествие, което тръгна от централния площад „Захарий Зограф“, премина през централната част на града и завърши пред паметника „Кръста“, започнаха честванията по случай 146 години от Освобождението на Самоков. В него се включиха представителния мажоретен състав от Елин Пелин, духовият оркестър към Сухопътните войски, общинското ръководство, архиерейското наместничество, носещи реликвите светини, училищата в града и граждани. 
Пред паметника „Кръста“ бяха произнесени тържествени слова от кмета на Община Самоков инж. Ангел Джоргов и архиерейският наместник на Самоковската духовна околия – ставрофорен иконом Михаил Колев.
„Датата 14 май за нас има дълбок, разтърсващ смисъл. Когато честваме Освобождението на Самоков, ние преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност“, каза кметът в речта си. 
„Всяка година на 14 май заставаме пред един от най ценните паметници в града ни – паметника „Кръста,“ за да почетем паметта на героите, донесли свободата ни в едно свещено знаме. Робството ни бе лишило от славните български дати цели пет века, но не ни пречупи, не унищожи вековните ценности и вярата“, каза водещата на събитието Ралица Стоянова. 
С едноминутно мълчание гражданите се поклониха пред паметта на загиналите воини. 
„Тук започва и свършва всичко. Тук започва страданието на нашия град и на всички в неговата околност през далечната 1371 г., когато стотици самоковски момци и мъже проливат кръвта си и остават костите си в тази свещена земя“, каза в словото си архиерейският наместник на Самоковска духовна околия – ставрофорен иконом Михаил Колев. И посочи, че ходът на историята е неуморим. „Той е като една буйна река, която преправя своя път през превратностите на времето, дълбае своите долини, но и се издига в своите върхове“, посочи отец Михаил. 
Венци и цветя бяха поднесени от общинското ръководство – кметът инж. Ангел Джоргов, и председателят на Общински съвет – Самоков Мая Христева, училищата в града, политически партии и граждани. 
Тази вечер в салона на читалище-паметник „Отец Паисий – 1859“ ще бъде изнесен пролетен благотворителен концерт на музикалните изпълнители Надя Миткова и Николай Тосков. Събраните средства ще бъдат дарени на храм „Св. Николай Чудотворец“ – Самоков, съобщиха от културната институция. 
Самоков е освободен на 30 декември 1877 година по стар стил, по нов стил – на 11 януари 1878 година, но днешната дата е избрана за празничен ден още на следващата година след Освобождението. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари