Със състезания и демонстрация на групата „Конна полиция“ към СДВР в кв. „Бенковски“ Столичната община и МВР ще отбележат Тодоровден

Рекламирай в beZpartien.bg

Със състезания и демонстрация на групата „Конна полиция“ към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) в кв. „Бенковски“ Столичната община и МВР ще отбележат Тодоровден. Празникът ще започне в 10:30 часа на площад „Биримирци“, съобщиха от Столичната община. От МВР допълват, че състезанията и демонстрациите ще продължат от 11:00 часа на стадиона в квартала. 
Ще има и културно-музикална програма с участието на музикална школа DRAGO DRUMS SCHOOL и народния певец Венцислав Пенев. Отбелязването на Тодоровден е и част от Календара на културните събития на Столичната община през 2024 година.
Тодоровден или Тодорова събота се чества се винаги в първата събота на Великия или Великденския пост в памет на св. великомъченик Теодор Тирон, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Теодор Тирон е бил млад воин в Амасий, в малоазийската област Понт по време на царуването на Максимиан и Максимин (IV век). Той издържал на всички изпитания, на глад в тъмницата, и на увещанията да се откаже от вярата си в Иисус. Сам се възкачил на кладата и изгорял за вярата си. Петдесет години след смъртта му гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332-363), знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решава да се подиграе с тях и нарежда на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от езическите жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат да се осквернят и да бъдат обявени за езичници. Теодор Тирон се явил на Цариградския архиепископ Евдоксий, известил му наредбата и му заръчал  да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара, да си варят коливо (жито) и да го ядат с мед. Юлиан разбрал, че лукавият му замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал редовна, чиста стока на пазара. Оттогава за благодарност на първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон и за спомен се вари жито и се благославя в църква. Св. Теодор се почита като покровител на раждаемостта и плодовитостта. Празникът се нарича още Конски Великден, защото се свързва със здравето на конете. На Тодоровден се организират надбягвания с коне (т. нар. кушии). Преди изгрев слънце жените приготвят обредни хлябове с форма на малки кончета, на конска глава или подкова и ги украсяват с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол, които се раздават. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.Мъжете се обличат с нови ризи, а конете се накичват. Конят победител в надбягването се награждава – с юзда, а стопанинът му – с риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Чрез конните надбягвания се извършва своеобразна демонстрация на мъжките качества на ергените, на готовността им да встъпят в брак. В народните представи св. Теодор (или св. Тодор) е страховит ездач на бял кон, който носи лятото зад гърба си. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Господа да проси за лято.Празникът е известен и с имената Тодоровден, Конски Великден, Тудорица. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща и супа от гъби. Имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *