Със стотици нови дръвчета е увеличено зеленото богатство на Градския парк в Разград

Със стотици нови дръвчета е увеличено зеленото богатство на Градския парк в Разград. През последните няколко години на различни места в едно от най-обичаните места за разходка и отдих в града са засадени различни видове фиданки, каза за БТА директорът на Общинското предприятие „Паркстрой“ Иван Борисов. Той обясни, че новите дръвчета са поставени на мястото на отстранените стари, болни и потенциално опасни дървета. Борисов припомни, че през пролетта миналата година бе извършено масово залесяване, като служители на Община Разград засадиха 175 фиданки. През април тази година бяха проведени още две мащабни залесителни акции. Потребители на всички 12 социални услуги и социални работници засадиха дръвчета от вида чинар в района близо до чешмата на главния вход на парка.
Служители на „АДМ Разград“ ЕАД, заедно с техните семейства, също участваха в залесителна акция в Градския парк, като засадиха 70 широколистни фиданки от видовете чинар, липа, бреза, ясен и шестил. Залесяване с дървета в различни райони на Градския парк е направено и от служители на „Паркстрой“. По думите на директора на общинското предприятие новите дървета се развиват добре. Борисов отбеляза, че в района на Северния градски парк има още няколко сухи дървета, които създават предпоставки за инциденти. Те също ще бъдат премахнати и на мястото им ще бъдат сложени нови широколистни дръвчета. 
Директорът на „Паркстрой“ заяви още, че иглолистни трайни насаждения боледуват и съхнат не само в парка, но и на други места в града, като по думите му основна причина за това са различни вредители. „Наскоро бяха отсечени четири бора на повече от 35 години, които растяха до поликлиниката. На тяхно място няма как да сложим отново иглолистни дръвчета, защото новото засаждане не гарантира, че фиданките ще оцелеят предвид на все още неизвестната за нас борба с този вредител. Има също много сухи туи, които са на повече от 15 години. Такива са зад банка ДСК и Художествената галерия, които предстои също да се премахнат“, добави Иван Борисов.
Той допълни, че дървеният материал от премахнатите дървета не се изхвърля, а се оползотворява за направа на пейки, маси и съоръжения, които ще бъдат поставени в местността „Пчелина“. Част от дървесината ще бъде използвана и за ремонт на пейки и съоръжения в парка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари