Със света литургия, военен ритуал и издигане знамето на града започнаха проявите за Деня на Ловеч

С тържествена церемония започна празникът на Ловеч, който вече над 30 години се отбелязва в деня, когато църквата почита светите равноапостоли Кирил и Методий. 
Пред катедралния храм, носещ името на Светите братя, почетен караул от военните формирования в Ловеч изпълни военен ритуал и бе издигнато знамето знамето на града. Прозвуча и химнът на българската просвета и култура „Върви, народе възродени“, чиято музиката през 1901 г. пише Панайот Пипков в Ловеч и озвучава града точно на 11 май. 
„Един град – това са хората. Ловеч са ловчалии. Значимостта на Ловеч идва от това, че той е част от битността, спомените, плановете, кръгозора на ловчалии“, заяви в словото си кметът на Ловеч Страцимир Петков. По думите му градът е ловчанската упоритост и непокорният дух, крепостта на Втората българска държава, изписаните с трудност първи букви, първата прочетена цяла думичка, книгите, написани в Ловеч, химнът на българската просвета и култура, професорите, издигнали престижа на града извън пределите на държавата. „Ловеч е звездният триумф на България и героят Георги Иванов. Ловеч са храмовете и съхранената вяра. Ловеч е изкуството, което покорява света, запазените и развиващи се културни традиции, популяризиращи моженето на ловчалии. Ловеч е спортната слава. Бизнесът и неговият успех. Европейският поглед към бъдещето“, каза още Петков.
В тържествената церемония участваха още смесеният хор „Панайот Пипков“ при Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“ и Общинският духов оркестър.
По-рано тази сутринта в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ Ловчанският митрополит Гавриил отслужи божествена света литургия и молебен за благоденствие.
„Традицията в България е била името на града да се дава от това на катедралния храм. В Ловеч поради голямата любов и уважение към светите братя първо имаше празник, посветен на тях, а след това изградихме катедрален храм. Те са били светии не защото са създали това дело, а са го създали, защото са били светии, с Божията помощ и благодат“, каза владиката.
Празничен поздрав поднесоха деца и младежи от Клуба по спортни танци „Зорая“.
Програмата по случай Деня на Ловеч продължава в 20:00 часа, когато на сцената на площад „Екзарх Йосиф Първи“,  ще се качи Горан Стоянов Трио, а от 21:00 часа е концертът на Дара Екимова. Вечерта ще завърши с празнична заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари