Със заупокойна литургия, с панихида и с трисагий бяха отбелязани 40 дни от кончината на патриарх Неофит

В днешния ден, в който се навършват 40 дни от кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, отправихме своята съборна молитва към всеподателя Бога – да прости всички волни неволни прегрешения на блажено починалия наш патриарх Неофит, и да му дарува царство небесно. Това царство небесно, което той очакваше и заради, което той наистина живееше своя живот – и на православен християнин, и на духовник, и на архиерей, и на първосветител на Българската православна църква. Това каза пред журналисти днес наместник-председателят на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) – Врачанският митрополит Григорий. 
Той водеше заупокойната литургия за 40 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, и панихидата, които бяха отслужени в митрополитския катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“. След тях на гроба на патрирах Неофит митрополит Григорий отслужи и трисагий – кратка заупокойна молитва.
В траурните богослужения участваха също митрополити и епископи от БПЦ-БП, свещонослужители от храма и от столицата. Към тях се присъединиха служебният министър-председател Димитър Главчев и председателят на парламента Росен Желязков. На траурните служби присъстваха също представители на президентството, депутати и представители на Столичната община. 
Утре ще имаме заседание на Светия синод на БПЦ-БП, и ако всичко е наред, и бъде внесено искане от страна на Сливен, се очаква да утвърдим листата с епископите за Сливенската митрополия, каза пред журналистите митрополит Григорий.
(следва)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари