Състави от цялата страна ще се включат във втория Национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство „Театрални искри“ в Казанлък

Рекламирай в beZpartien.bg

Около 250 участници от 14 български градове ще се включат във второто издание на Националния фестивал на детско-юношеското театрално изкуство “Театрални искри”, организиран от Народно читалище “Искра – 1860” в Казанлък, който ще се състои от 26 до 29 април. Това съобщи председателят на читалището Теодора Иванова на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града. Те ще представят на казанлъшката сцена 20 постановки, а мотото на фестивала тази година е “Изкуството – пламък на въображението и личността”. На пресконференцията присъства още директорът на фестивала Лъчезар Йорданов.
И тази година фестивалът се осъществява под патронажа на кмета на града и със съдействието на фондация “Васил Самарски” и Общинския театър “Любомир Кабакчиев”. Още миналата година заявихме намерението си това събитие да продължи да се организира и да стане част от културния календар на града, посочи Иванова. Тя посочи, че тази година интересът към фестивала е още по-голям от предходната не само от страна на участници, но и от страна на партньори. Участниците се делят на две възрастови групи, а в програмата са включени постановки от различни жанрове. Фестивалът отново е с конкурсен характер, а победителите ще бъдат определени от тричленно жури. Тази година е учредена и награда на името на покойната Мая Стоянова, основател и дългогодишен ръководител на Театралната студия към НЧ “Искра – 1860”.
Партньор на фестивала тази година е и Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) “Кръстьо Сарафов”, посочи Лъчезар Йорданов. На 27 април театралният режисьор и преподавател в Академията ще представи специалностите във факултет “Сценични изкуства” и всички заинтересовани да кандидатстват, ще могат да получат информация и професионални съвети, посочи Лъчезар Йорданов.
В програмата са включени и два ъуркшопа. Единият ще бъде на 27 април с ръководителя на катедра “Сценична реч”, а вторият е театрална работилница на актьора Ивайло Захариев.
Сред партньорите на фестивала са фондация “Лъчезар Цоцорков”, сдружение “Бъдещето сега” и Асоциацията на българските лидери и предприемачи ABLE, които също ще представят дейността си във фестивалните дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *