Състоя се първото национално състезание по „Гражданско образование и международно сътрудничество“ с възможност за прием в УНСС

Рекламирай в beZpartien.bg

Дванадесетокласници от езикови гимназии и гимназии със засилено изучаване на чужди езици от различни градове в страната се явиха на първото национално състезание по „Гражданско образование и международно сътрудничество“, което се състоя в Университета за национално и световно богатство (УНСС). Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Състезанието се организира от Асоциацията на езиковите училища в България (АЕУБ) с председател доц. д-р Васил Петков, който е и ръководител на катедрата „Международни икономически отношения и бизнес“ в УНСС, а декан на факултета „Международна икономика и политика“, в чиито специалности може да се кандидатства, участвайки в това състезание, е доц. д-р Светла Бонева.
На лауреатите се признава отлична оценка за прием в УНСС, в специалностите от факултета „Международна икономика и политика“ – „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“, „Политология“, „Международни отношения“, „Европейска интеграция и дипломация“ и „Международни икономически отношения“.
Националното състезание по „Гражданско образование и международно сътрудничество“ беше в рамките на 100 минути и включваше тест от 50 затворени въпроси с по един верен отговор. Въпросите са съобразени с учебното съдържание по „Гражданско образование“ в 11-и и 12-и клас, и бяха разпределени в три модула, разработени от катедрата „Политология“ (първи модул), от катедрата „Международни отношения“ (втори модул), и от катедрата „МИО и бизнес“ (трети модул).
Дванадесетокласниците, спечелили конкурса, могат да подадат документи за участие в класирането в УНСС, като приложат получения сертификат и документ за владеене на чужд език. След обявяване на първото класиране в УНСС, те могат да се запишат в първи курс.
Първите шестима участници с най-голям брой точки от това състезание са: Тодор Ненков – 133-о Средно училище (СУ) „Александър С. Пушкин“ в София, Стела Николова – 31-во Средно училище за чужди езици и математика „Иван Вазов“ в София, Иван Лулчев – Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив, Димитър Иванов, Николай Ненов и Теодор Цеков – и тримата от 133-о СУ „Александър С. Пушкин“ в София.
В УНСС се организират различни състезания, които дават възможност за прием в университета. Тази година вече се състояха три национални състезания, организирани от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) – националните състезания по финанси и счетоводство, по икономикс и по икономика и управление, както и националните състезания по политическа икономия и по приложна информатика. 
Друга възможност за кандидатстване в УНСС са предварителните изпити в различни формати: единен приемен изпит (ЕПИ); предварителен изпит за прием в УНСС във формата на държавен зрелостен изпит (ДЗИ – матура).
Графикът за провеждане на предварителните изпити за учебната 2024/2025 година може да се намери тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *