Сатирата е сериозна работа и седемнайсетото издание на конкурса за хумор и сатира в Кубрат го доказва за пореден път, смята Весел Цанков

Сатирата е сериозна работа и седемнайсетото издание на конкурса за хумор и сатира в Кубрат го доказва за пореден път. Това каза за БТА Весел Цанков, отговорен редактор на екип „Хумор и сатира“ към програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио и председател на журито на конкурса. По думите му не е случайно, че и тази година над сто сатирици, хумористи и карикатуристи  от цялата страна и от чужбина са изпратили творбите си за участие в конкурса, организиран от Община Кубрат, БНР – програма „Христо Ботев” и Клуба на хумориста „Жарава”. „Някои са професионалисти, други са любители, но това е естествено. Хубаво е всеки, който има желание да каже нещо по смешен начин, да може да го направи, но най-хубавото е, че има кой да го чуе тук, в Кубрат“, посочи Цанков. По думите му, ако се зададе въпросът дали на хората в наше време им е до смях трябва да се отговори честно, че винаги в човешката история на хората не им е било до смях. „За наше щастие обаче през всичките тези векове хората се смеели. Явно максимата „Светът е оцелял, защото се е смял“ е вярна. Хубаво е, че и днес макар и често пъти да не ни е до смях, ние се смеем. Така, че да се надяваме, че и ние ще оцелеем“, допълни Весел Цветков.
На мнение, че в днешното съвремие хуморът е все по-жизнено необходим, беше и Калин Василев от Кюстендил. „Хората имат достатъчно тревоги, грижи и проблеми, така че всяка усмивка, всяко засмиване, всяка житейска радост вярвам, че е добре дошло за всеки човек“, посочи творецът. Той добави, че писането на хумор изобщо не е лека задача. „Само като вземем предвид колко малко на брой са известните хумористи в България и по света, това говори за нелеката задача на хумористите и сатириците“, отбеляза Василев.
Най-добре представилите се в 17-ото поред издание на творческата надпревара получиха своите награди на специално тържество в залата на читалището в Кубрат. За участие в тазгодишното издание на конкурса творби изпратиха над сто любители на смеха от всички краища на страната и чужбина. Майсторите на хумористичните жанрове имаха възможност да участват с карикатура, кратки сатирични форми (епиграма, афоризъм и други) и стихотворение или кратък хумористичен разказ. 
Първата награда в раздел „Карикатура“ беше присъдена на Валери Александров Walex от София. Втора награда получи председателят на кубратския клуб „Жарава“ Димитър Атанасов, а третата бе връчена на Христо Недялков от София. Поощрителна награда журито присъди на Евгени Начев от Перник.
С първа награда в раздел „Стихотворение или кратък хумористичен разказ“ беше отличен Васил Сотиров от София за творбата си „Буна с бунаци“. Втора е Анжелина Бъчварова също от столицата, а трети е Георги Николов от Хасково. Поощрение получи Ирина Радионова от Разград.
В категорията „Кратки сатирични форми“ първа награда бе присъдена на Калин Василев от Кюстендил. Втората награда отиде при Васил Толевски от Скопие, Република Северна Македония, а трета награда бе присъдена на Веселин Зидаров от Трявна. Поощрението беше за Мирослав Божков от Плевен.
С наградата на редакция „Хумор и сатира“ при БНР беше отличен Николай Искренов. Призът на Съюза на българските художници (СБХ)  – секция „Карикатура“ получи Маргарита Янчева от София. С наградата „Дулинко Дулев“ на в. „Екип 7“ беше удостоена Ирина Радионова. Наградата за карикатура на името на Велко Велков получи Цочо Пеев от Пловдив. 
В деня на конкурса участници и гости имаха възможност да разгледат карикатурната изложба на Силвия Танчева и общата експозиция на участници в конкурса. Националният конкурс за хумор и сатира оставя своята писмена следа в историята на Кубрат с вестник, съпровождащ всяко издание, където намират място творбите на участниците. Представителите на гилдията, които си дадоха среща в тазгодишното издание на творческата проява също получиха вестник, отразяващ инициативата.
Поздрав към организатори и участници отправиха музикантът Асен Масларски, оркестър „Славяни“ при местното читалище, Пламена Овчарова – Вутова, Георги Николов. В залата беше и ръководството на община Кубрат, начело с кмета Алкин Неби, които връчиха наградите на призьорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари