НачалоБизнесСаудитски принц с рекордно вложение в руски газови гиганти

Саудитски принц с рекордно вложение в руски газови гиганти

Саудитският принц Ал-Уалид бин Талал е инвестирал над 500 млн. USD в ценни книжа на „Газпром“, „Лукойл“ и „Роснефт“ два дни преди началото на руса „военна “ в , сочи информация на уебсайта на борсата на Саудитска Арабия. Началото на „операцията“ и санкциите доведоха до рязък спад в стойността на руските активи.

От документа следва, че на 22 февруари 2022 г. Kingdom Holding е закупил депозитарни разписки от „Газпром“ и „Роснефт“, а от 22 февруари до 22 март са изкупени разписките на „Лукойл“. В борсовия документ не е посочено кои акции са закупени с тези пари. Kingdom Holding не отговоря на въпроса на агенция Bloomberg дали все още притежава акциите.

Състоянието на Ал-Уалид ибн Талал през 2017 г. беше оценено от американския Forbes на 18,7 млрд. USD. Принцът беше поставен на 45-то място в класацията на най-богатите бизнесмени в света, според Forbes. Инвестициите на Kingdom Holding включват таксиметров агрегатор Lyft, Twitter, Citigroup и хотелски оператор Four Seasons Hotels & Resorts. Ал Уалид е един от най-богатите хора в Саудитска Арабия и един от най-известните международни инвеститори, припомня агенция Bloomberg.

През месец май Съветът на директорите на „Газпром“ препоръча изплащането на рекордни дивиденти за 2021 г.: 52,5 рубли на . Месец по-късно обаче годишното събрание на акционерите реши да не превежда дивиденти. В началото на юли руската Дума прие на последно четене закон за еднократно увеличение на данъка за добив на полезни изкопаеми за „Газпром“: през септември-ноември той ще трябва да плати в бюджета почти 1,25 трилиона рубли.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО