Създателят на плевенския фолклорен ансамбъл „Мизия“ Михаил Денев получи отличието „Кристално огърлие“

Създателят на Фолклорен ансамбъл „Мизия“ при Народно читалище „Съгласие 1869“ Михаил Денев получи най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“. То му бе връчено по време на концерта, посветен на 45-та годишнина на ансамбъла, съобщи за БТА секретарят на читалището Мая Паскова.
Високото отличие на Денев е връчено от заместник-председателя на Съюза Любчо Василев. То е присъдено по предложение на ръководството на читалище „Съгласие 1869“.
Наградата е по повод личния юбилей на Денев, който ще празнува 75 години. Призът се връчва за 45 години от създаването на ансамбъл „Мизия“, за дейността му за съхраняването, развитието, разпространяването и популяризирането на националното ни фолклорно богатство в България и по света; за педагогическата му и възпитателска работа в системата на образованието и работата му с подрастващите поколения.
Освен „Кристално огърлие“, Михаил Денев е удостоен и със званието „Почетен гражданин на община Пордим“, връчено му лично от кмета Детелин Василев.
Концертът по повод годишнината на „Мизия“ събра на една сцена в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен три поколения танцьори на ансамбъла и гости – Танцов ансамбъл „Фаворит“ от град Угърчин, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Северняче“ при Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пордим и Танцов клуб „Кайлъка“. Те изпълниха български народни танци от всички етнографски области на страната, добави Паскова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари