Създаването на прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата е приоритет за социалното министерство, каза Гинка Машова

Рекламирай в beZpartien.bg

Създаването на прозрачен механизъм за засилване на адекватността при определянето на минималната работна заплата (МРЗ) за страната, съобразен с Конвенция № 131 на Международната организация по труда (МОТ), и правилното транспониране на Директивата за адекватни минимални работни заплати, е приоритет на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), отбеляза зам.-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова пред експерти на МОТ по време на работен семинар, организиран от българското ресорно министерство. Директивата очертава рамката и дава възможност за създаване на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата с активното участие на всички социални партньори, добави Машова. Това се посочва в прессъобщение на МТСП. Събитието е част от техническата помощ, която МОТ предоставя на България за подпомагане на процеса за транспониране на Директивата за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз в националното законодателство.
Експертите обсъдиха възможности за създаване на ефективна система за определяне на МРЗ, включително чрез колективното трудово договаряне, както и механизми за нейното коригиране, мониторинг и оценка. Розалия Васкес-Алварес от МОТ отбеляза като добра практика наличието на една обща МРЗ за страната, а чрез колективното трудово договаряне да се определят минималните възнаграждения, като се отчита спецификата на ниво региони, браншове и др. “Колкото по-опростена е системата, толкова по-ефективно е нейното прилагане“, каза тя. Изследване от 2022 г. показва, че 327 млн. работници и служители по света (19% от всички) получават минимална заплата или под нея, отбеляза Алварес. 
През годините България е получавала значителна техническа помощ от МОТ, включително по линия на Конвенция №131 за минималната работна заплата, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов. Страната ни отдава голямо значение на членството си в МОТ и на ефективното изпълнение на международните трудови стандарти“, каза той и подчерта, че споделеният опит и информация ще бъдат от голяма полза за всички участници и за развитието на националната политика по доходите.
В края на ноември м.г. се състоя първото заседание на Междуведомствената работна група към министъра на труда и социалната политика за транспониране на директивата за определяне на адекватни минимални заплати в ЕС. Тогава бе посочено, че основната цел е до 30 септември т.г. да бъде разработено предложение за проект за промени на Кодекса на труда, чрез които българското законодателство да бъде съобразено с европейската директива и националните социално-икономически условия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *