Седем ученички от русенско училище извървяха 115 км от пътя Камино де Сантяго

Рекламирай в beZpartien.bg

Седем ученички и две техни учителки от гимназията за европейски езици „Св. Константин – Кирил Философ“ в Русе извървяха 115 километра от пътя Камино де Сантяго, каза в интервю за БТА Боряна Тотева, учител по английски и испански език в учебното заведение.
Началото е било поставено на 14 март в испанския град Сария, а финалът – в Сантяго де Компостела на 18 март сутринта.
По време на прехода момичетата Александра Пенева, Елица Димитрова, Йоана Радойска, Йоана Дончева и Екатерина Бахърова, които са от 11-и „б“ клас, Симона Крумова от 12-и „в“ клас и Ева Николова от 10-и „б“ клас заедно с техните учителки по английски език Румена Господинова и по английски и испански език Боряна Тотева са изминавали пеша на ден по над 20 км, а в един от дните се е наложило да извървят повече от 30 километра. 
Момичетата, които учат испански език, са били с ученици от още четири държави – Румъния, Португалия, Германия и Испания.
„Ние сме училище – посланик на Европейския парламент. Всъщност това е мрежа от училища във всички държави членки на Европейския съюз. Така една сутрин получихме покана от испанско училище, че се организира извървяване на Камино де Сантяго като символ на свързаността на Европа във връзка с насърчаване участието в изборите за Европейски парламент. Реагирахме веднага и приехме предложението“, разказа Боряна Тотева.
Тя обясни, че за да получат документ, изискването е било да изминат минимум 100 километра по пътя Сантяго де Компостела. „Така ние извървяхме 115 километра и по пътя имахме съпътстващи дейности. Децата трябваше да интервюират други хора, които вървят Камино де Сантяго, да ги питат дали знаят, че предстоят европейски избори и кога ще се проведат. Бяхме като истински поклонници. Спяхме в туристически спални, в които нощуват и поклонниците. Маршрутът през март не е толкова натоварен. Нямаше много поклонници, а нашата група беше от около 88 души. От Европейския парламент ни подариха сини шлифери, които се оказаха много полезни, защото ни валя дъжд всеки ден. Справихме се“, обясни Тотева.
Елица Димитрова разказа, че е научила преди няколко години за Камино де Сантяго и оттогава искала да изпита това преживяване. „Това е изключително сплотяващо преживяване. Ще запомня първия ден, защото тогава се отделих изцяло от българската група и през цялото време вървях с чужденците. Говорих на испански и на английски език с тях, с което си доказах колко съм способна с познанията ми по тези чужди езици“, каза единадесетокласничката. 
В последния ден тя е искала да се откаже от прехода, защото била много изморена физически, но нейната приятелка Алекс не я оставила. „Вървяхме двете до последно – заедно, само двете“, добави Елица. 
Александра Пенева обяснява, че изминаването на 115 км никак не е лесно. „Но като знаеш, че трябва да достигнеш до една точка, се мотивираш и си казваш – не, няма да се откажа – и накрая удоволствието, което ти доставя финалната точка, наистина си заслужава“, каза тя. 
Йоана Радойска е била мотивирана от девиз, който прочела на табела по пътя. „Докато вървях, видях табела, на която пишеше: „Когато се измориш, не се отказвай, а просто се научи да си почиваш“. И точно това правихме и ние. Имаше моменти, в които се усещаше физическата умора. Тогава спирахме, почивахме на камък, пиехме вода, превързвахме раните, ако имаше такива и продължавахме. Всички сме много горди, че успяхме да го преминем“, каза ученичката. 
За Симона Крумова изминаването на този маршрут е било преживяване, което я е променило. „Това промени погледа ми към света. За мен физическата натовареност всъщност не беше толкова голяма, не го усетих по този начин. Изключително съм благодарна за това, което се случи, за всичко, което преживяхме, за всичко, което видяхме. Имахме възможността да се докоснем до културата, храната, до природата“, добави момичето. 
Йоана Радойска допълни, че през тези дни са разказвали на чуждестранните им връстници за историята и красотата на България. „Подарихме им бонбони с розово масло. Изиграхме и хоро, в което те опитаха да се включат и да го научат. Изключително очаровани останаха от разказите ни за България и повечето казаха, че биха я посетили“, обясни единайсетокласничката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *