Седемнадесет доклада на автори и издатели ще бъдат представени по време на Националния фестивал на детската книга в Сливен

Седемнадесет доклада на автори и издатели ще бъдат представени по време на литературен форум в Сливен. Това съобщи пред журналисти директорът на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ Росица Петрова. Кръглата маса е част от програмата на 26-ото издание на Националния фестивал на детската книга, който ще се състои от 8 до 10 май в Сливен.
Темата на тазгодишния форум е „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Докладчиците са от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Турция и Чехия. Докладите им са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Целта на форума е чрез преглед на конкретни произведения от съвременната детска и юношеска литература да се очертаят тенденциите, свързани с трансформациите на литературните герои и да се анализират моделите на поведение, които закодираните в тях послания изпращат.
Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видеоконферентна връзка ще бъдат представени няколко доклада от чужбина. 
„Фестивалът е едно културно събитие с национално и международно значение“, посочи Росица Петрова и допълни, че това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване. По думите й докладите, които се издават в сборници на български и на английски, се ползват като учебни помагала по детска литература в университетите. 
Сред темите на литературния форум през годините са „Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци“, „Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят“ и др.
Българската телеграфна агенция и тази година е медиен партньор на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари