Седемнадесетата годишна конференция на Съюза на астрономите започна в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“

Повече от тридесет учени от страната присъстваха на откриването годишната конференция на Съюза на астрономите в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ днес, която се провежда под патронажа на кмета на областния град проф. Христо Христов и ректора на висшето учебно заведение проф. Наталия Витанова. С научния форум се отбелязва и 25-годишнинината от откриването на Астрономическия център на Шуменския университет. На откриването на форума присъстваха още областният управител проф. Добромир Добрев и председателят на Съюза на астрономите в България доц. Антоанета Антонова.  
Гостите на научния форум бяха удостоени с почетен плакет за активно и ползотворно сътрудничество и партньорство от проф. Драгомир Мирчев, директор на Астрономическия център на университета. „Очакват се до около 60 участника. Това за астрономическата гилдия е доста сериозна бройка, тъй като в България гилдията не е многобройна“, отбеляза пред репортер на БТА проф. Марчев. По думите му в първия доклад, който е на тема “25 години Астрономически център на Шуменския университет”, домакините представят дейността на Центъра от неговото откриване.  „Астрономическият център към университета е с две наблюдателни бази. Първата е в Корпус 3 на висшето училище. Втората е Астрономическата обсерватория на Шуменското плато. Не останахме само с първоначалната база, която беше построена и открита почти месец преди пълното слънчево затъмнение през 1999 година“, припомни проф. Марчев.  
„По повод 25-годишнината подготвяме и изложба с фотоси от нашите два телескопа и се надявам тази изложба да бъде готова за откриването на учебната година, като покажем и нашите научни резултати, както и фотоси, които са интересна част от популяризацията на астрономията. Научната ни дейност е в областта на изследване на променливи звезди, в изследване спина на ротация на близки астероиди. Предстои нашата обсерватория да бъде сертифицирана от Института за малки тела в Аризона. Условието е да имаме шест качествени наблюдения на различни астероиди. До момента са четири, остават още толкова наблюдения, за да можем да получим уникален код на обсерваторията, с който вече ще можем да публикуваме нашите наблюдения директно в централния бюлетин за малки тела в Аризона“, каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен по повод конференцията проф. Марчев вчера.
БТА припомня, че той говори за националната конференция на Съюза на астрономите в България и за 25-годишнината от откриването на Астрономическия център във висшето учебно заведение и в Националния пресклуб на БТА в областния град на 22 април, откъдето проследи представянето на новия брой на списание ЛИК, посветен на 45-ата годишнина от полета в околоземна орбита на първия български космонавт Георги Иванов и приноса на българската наука към космическите изследвания. Тогава Марчев каза в интервю за БТА, че в Шумен ще заработи първият цифров планетариум у нас по проекта „Рацио“, а Пловдив е единственият друг град в страната, на който е кръстен астероид. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари