Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, обяви кърджалийската болница

Кърджалийската болница обяви „Седмица на отворените врати“, посветена на борбата с туберкулозата, като до петък – 17 юни, всеки желаещ може безплатно да се консултира, а при преценка на лекар и да му бъдат извършени конкретни манипулации, казаха за БТА от пресцентъра на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“. 
Оттам уточниха, че това е втора за годината скринингова кампания. Първата бе през март, когато своя здравен статус по отношение на заболяването провериха 23 души, един от които се оказа с туберкулоза и бе насочен за лечение.
В рамките на кампанията желаещите да проверят здравния си статус биват анкетирани и консултирани, а при установяване на лица в риск, те биват допълнително преглеждани и насочвани. Скрининговата кампания се провежда в Пневмофтизиатричното отделение на кърджалийската болница.
От МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ отчитат също, че по време на проведените за периода 2009 г. – 2022 г. „Седмици на отворени врати” в страната са анкетирани за туберкулоза над 125 000 души, открити и насочени за лечение са 1 376 души с туберкулоза, а открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4 655-ма.
Само от началото на годината Регионалната здравна инспекция в Кърджали е регистрирала 11 случая на туберкулоза, последният от които е от изтеклата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари