Сергей Станишев от Букурещ: България и Румъния заедно трябва да развият алтернативни стратегии за пълноправното си членство в Шенген

Рекламирай в beZpartien.bg

България и Румъния заедно трябва да развият алтернативни стратегии за пълноправното си членство в Шенген, заяви евродепутатът и заместник-председател на комисията по външни работи на Европейския парламент Сергей Станишев на кръгла маса за румънския бизнес и инвестиции, която се провежда в Букурещ.
Сред участниците във форума, който продължава и в момента, са бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц, Ги Верхофстат – председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП, министрите на финансите, на икономиката и на околната среда на Румъния и др.
От трибуната на събитието по време на откриването му Станишев приветства румънския премиер Марчел Чолаку за това как в края на миналата година е заплашил да атакува Австрия в Европейския съд заради наложеното вето, но допълни, че това не е достатъчно. 
“Дипломацията вече не е достатъчна, няма да се откажем от нея, но са нужни и координирани политически и икономически мерки. Сигурен съм, че двете правителства знаят много области на интерес за други държави, където ние сме важни – икономика, политика, Западни Балкани. Искам да подчертая, че само заедно ще успеем за Шенген и ще преборим опитите двете държави да бъдат разделени”, каза Станишев и обясни: 
”Ако през 2024 г. не бъдем приети и със сухопътни граници, трябва да бъдем готови да действаме заедно по много европейски начин, като добри европейци, които вярват в общия проект, но с необходимата твърдост, защото повече няма да толерираме да ни третират като държава втора ръка, като граждани втора ръка. Онези, които продължат да ни третират така, ще се изправят срещу последствията”.
Според българския евродепутат причините за многократното отлагане на България и Румъния за Шенген е вътрешнополитическият дневен ред в определени държави като Австрия и Нидерландия.
“В Нидерландия изборите минаха и те дадоха зелена светлина. Сега предстоят избори в Австрия. Лошото е, че няма гаранция, че след изборите на есен политиката на Австрия ще се промени. Споразумението, което бе подписано между Австрия и двете държави няма ясна дата и критерии”, каза Станишев и допълни, че европейският скептицизъм в България и Румъния, а и в Европа, нараства и това е опасно. 
Той се спря и върху икономическите последици от непълното приемане на България и Румъния в Шенген. Станишев цитира данни, според които годишната загуба за Румъния, заради чакането по границите, възлиза на над два милиарда евро. 
“12 години умножено по 2 милиарда е 24 милиарда евро загуби за румънската икономика, след като Европейската комисия каза, че ние сме готови. За България е пропорционално”, каза Станишев.
Политикът даде пример с румънците, които пътуват с автомобили за България или Гърция. 
“С кола е наказание за тях. Колко часа трябва да висят на българо-румънската граница, на българо-гръцката граница? Независимо че стотици хиляди румънци ходят в България за Великден, за лятната ваканция, е наказание. Днес пристигнах от Брюксел в Букурещ без паспортна проверка. Това със сигурност ще облекчи милиони румънци, туристите, които идват тук, българските граждани и т.н. Но ако идвам с кола от София, картината ще е напълно различна”, коментира бившият премиер на България.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *