Сертификати и дипломи получиха участници в Международното изложение за отбранителна техника „Хемус – 2024“

Заместник-министърът на отбраната Аделина Николова връчи сертификати и дипломи на участници в 16-ото Международно изложение за отбранителна техника „Хемус 2024“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Николова благодари на фирмите, производителите и организациите, които представиха своята продукция и технологични достижения, на  организаторите на изложението – фондация „Хемус-95“ и дирекция „Политика по въоръженията“ в Министерството на отбраната, и на домакините – Международен панаир – Пловдив.
По-рано днес военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции демонстрираха различни техники, тактики и процедури, тренирани и прилагани от Специалните сили. Те представиха действия с бойни кучета – придвижване и стрелба от различни положения на водачите и задържане на нарушител, оказващ съпротива във и извън автомобил. Демонстрациите  предизвикаха голям интерес и заслужиха овациите на публиката. Оператори от Специалните сили демонстрираха стрелба от позиции на различни дистанции и от различни положения – прав, на коляно и легнал. Бяха показани и процедури при попадане на автомобил в засада, отразяване на нападението и изтегляне.
От Министерството на отбраната съобщават още, че днес е приключил и хекатонът „Космос за зелена, устойчива и сигурна Европа“, в който участваха курсанти от трите висши военни училища, възпитаници на Военната академия „Г. С. Раковски“, студенти и любители на високите технологии, софтуера и изкуствения интелект в областта на отбраната и Космоса.
В 16-ата специализирана изложба за отбранителна техника „Хемус 2024 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ участваха над 150 фирми и организации от 25 държави, от които 80 бяха български. По покана на министъра на отбраната изложбата посетиха над 20 чуждестранни делегации от различни държави, Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване и Международния секретариат на НАТО, допълват от ведомството.
БТА припомня, че вчера, в рамките на изложението, в Пловдив се проведе и Балканско-украински форум на отбранителните индустрии. На него присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на Украйна Олеся Илашчук, заместник-министърът на стратегическите индустрии в Украйна Сергей Боев, заместник-министърът на отбраната на Украйна Дмитро Клименков, заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински, директорът на Украинската отбранителна индустрия Херман Сметанин, представители на българската и украинската отбранителни индустрии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари