Шаблонно е да се говори за Монтана като част от най-изостаналия регион в България, заяви на бизнес-конференция кметът на града Златко Живков

В изказване на конференцията „Северозападна България – Перспективите“, организирана от форум „Бизнесът и регионите“ в Монтана кметът на града Златко Живков заяви, че е шаблонно да се говори за Монтана като част от най-изостаналия регион у нас – Северозападна България, защото общината се отличава от другите общини и области в района.
Живков съобщи, че в Монтана има близо 3000 фирми, като 40 от тях са с по 200 и повече работници. В Топ 150 на фирмите у нас има пет от област Монтана и само една – АЕЦ-Козлодуй, от останалите два северозападни региона на страната. Годишно в Монтана се произвежда продукция на 1,057 милиарда лева, докато Враца произвежда продукция за 250 милиона лева, а Видин – за 190 милиона лева. По продукт на глава от населението Монтана е дори пред областите Плевен и Ловеч, които също са част от северозападния района за планиране, но не от класическия северозапад, който включва Монтана, Враца и Видин.
Живков припомни, че когато е станал кмет през 1999 г. безработицата в Монтана е била 26 процента, а сега е 4 процента и е най-ниската в северозапада. В настоящето Монтана продължава своето развитие, кандидатства и печели финансиране от много европейски и национални донори, има партньори от градове в Румъния и Сърбия, с които реализира много проекти по програмите за трансгранично сътрудничество. Единствената спънка в развитието на община Монтана и на местната власт е политическата нестабилност у нас, заради която в последните четири години се смениха седем правителства. Живков призова партиите с евроатлантическа ориентация да стигнат до споразумение помежду си, за да има политическа стабилност, а от тук и добър бизнес климат и перспективи пред местната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари