Шахматното национално турне „Асеневци“ преминава и през Крумовград

Крумовград е един от градовете в страната, включени в третото издание на националното шахматно турне „Асеневци“, съобщават от общинската администрация.
В пограничната община то ще бъде под патронажа на кмета на Крумовград Себихан Мехмед, а началото ще бъде на 18 юли на централния градски площад. 
Програмата включва открит урок, игри и упражнения с награди. Присъстващите ще се запознаят с легендата за шахмата, как се движат фигурите на дъската и каква е основата цел на играта. Организаторите са предвидили отборни игри за бързина, креативност, концентрация, а всички желаещи ще могат да се включат в сеанс на едновременна игра срещу треньорите на „Асеневци“.
Крумовград бе част и от миналогодишното национално шахматно турне, в което водещи бяха многократният шампион на България, национален състезател и професионален треньор Даян Нинов, както и Доника Шивачева – многократен шампион на България, национален състезател и активен треньор по шахмат.
Освен част от турнето, през май 2023 г. родопският град бе и домакин на Държавните индивидуални първенства по класически шахмат за юноши и девойки. Общо 77 шахматисти на възраст от 12 до 18 години от цялата страна взеха участие в надпреварата. Тогава вицепрезидентът на България Илияна Йотова откри първенствата с първи ход на пешката „С2-С4“, познат като „английско начало“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари