НачалоСвятШанхай: Болниците се готвят за "трагична битка" с COVID-19

Шанхай: Болниците се готвят за „трагична битка“ с COVID-19

Болница в Шанхай е предупредила персонала си да се подготви за „трагична битка“ с COVID-19, тъй о очаква половината от 25-милионното население на града да се зарази до края на годината, докато вирусът вече се разпространява в Китай до голяма степен безконтролно, предава Ройтерс.

След широко разпространени и и стръмното нарастване на случаите, Китай този месец предприе рязка промяна в политиките и се отказа постепенно от своя режим на „нулев COVID“, който нанесе големи финансови и психологически щети на живеещите в него 1,4 милиарда души, цитира .bg.

Все пак официалният брой на ните случаи в Китай от началото на пандемията в началото на 2020 г. възлиза на 5241 – малка част от това, пред което са изправени повечето други страни.

Китай не съобщи за нови смъртни случаи от COVID за втори пореден ден на 21 декември, въпреки че те на погребалните бюра казват, че работата им се е увеличила значително през последната седмица, което подлага на съмнение официалните китайски данни.

Властите, които стесниха критериите за признаване на смъртни случаи от COVID, потвърдиха 389 306 случая със симптоми.

Някои експерти обаче предупреждават, че официалните данни са се превърнали в ненадежден източник, тъй като в Китай се правят по-малко тестове след облекчаването на ограниченията.

Шанхайска болница сподели в официалния си акаунт в китайската социална мрежа WeChat късно в сряда, че в града в момента има около 5,43 милиона заразени и че 12, жители на мегаполиса ще се заразят до края на годината.

„Тази година Бъдни вечер, Нова година и китайската Нова година са обречени да бъдат опасни“, казаха от болницата.

„В тази трагична битка целият Голям Шанхай ще падне и ние ще заразим целия персонал на болницата! Ще заразим целите си семейства! Всичките ни пациенти ще бъдат заразени! Нямаме избор и не можем да избягаме.“

В опит да попречат на вируса да се разпространи из Китай, жителите на Шанхай претърпяха двумесечен локдаун, което приключи на 1 юни, като много от тях загубиха доходи и достъп до основни си и услуги. Стотици умряха и стотици хиляди бяха заразени през тези два месеца.

Експерти казват, че Китай може да се сблъска с повече от един милион смъртни случая от COVID-19 през следващата година.

Ръководителят на Световната здравна организация заяви, че е загрижен за скока на инфекциите и заяви, че подкрепя усилията на правителството да се съсредоточи върху ваксинирането на тези с най-висок риск.

Пълният обрат на та на Китай спрямо коронавируса хвана крехката здравна система на страната неподготвена, с болници, в които не достигат легла, кръв и лекарства, а властите бързат да строят специални клиники.

Държавните казаха, че местните власти се опитват да се справят с недостига на лекарства, докато фармацевтичните компании работят допълнително, за да увеличат доставките.

Германия заяви, че е изпратила първата си партида ваксини на „Пфайзер“ в Китай, за да бъдат приложени първоначално на германските граждани, живеещи там, както и на други чужденци. Това са първите иРНК ваксини, считани за най-ефективни срещу болестта, налични в Китай.

Китай има девет вътрешно разработени ваксини срещу COVID, одобрени за употреба. Някои китайски експерти прогнозират, че COVID вълната ще достигне пика си в края на януари, като животът вероятно ще се нормализира до края на февруари или началото на март.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО