Шанхайската кунцю оперна трупа ще гостува в Габрово със „Среща сред цъфналите праскови“ на 8 юли

Шанхайската кунцю оперна трупа (Shanghai Kunqu Opera Troupe) гостува в Габрово с пиесата „Среща сред цъфналите праскови“ – разказ за историята на изгубената и несподелена любов, съобщават организаторите. 
Представлението в Габрово е на 8 юли (понеделник), в Дом на културата „Емануил Манолов“.
Кунцю е един от най-старите оперни жанрове в Китай, който има над 600-годишна история и води началото си от династия Мин. По време на династиите Мин и Цин кунцю се превръща в една от най-известните китайски оперни форми и оказва влияние на почти всички останали стилове в страната. Поради това тя се смята за „прародител на редица стилове традиционна китайска опера“.
Музиката в кунцю операта е нежна и мелодична и разполага с богат репертоар. Диалозите са поетични и изтънчени, актьорските движения и жестове – обаятелни, а елементите с бойни изкуства – изумителни. Твърди се, че тази форма на изкуство включва поезия, музика, танц и драма в едно. На 18 май 2001 г. кунцю операта е сред първите обявени от ЮНЕСКО шедьоври на устното и нематериално културно наследство, информират организаторите.
Желаещите, могат да закупят билети онлайн от сайта на ДТ „Рачо Стоянов“ чрез платформата „Среща сред цъфналите праскови“ на ДТ „Рачо Стоянов“ | Entase,  както и от касата на театъра. При налични свободни билети – и в деня на представлението на касата на Дом на културата „Емануил Манолов“, допълват от Община Габрово.
Гостуването на трупата в България се осъществява със съдействието на посолството на Китай, а Габрово е част от турнето ѝ заедно със София, Русе и Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари