НачалоСвятШарм ел Шейх е домакин на израелско-палестински преговори, в опит да се...

Шарм ел Шейх е домакин на израелско-палестински преговори, в опит да се успокои обстановката преди Рамазана

Египетският курорт Шарм ел Шейх е домакин днес на израелско-палестински преговори, които са част от подкрепяни от и Йордания усилия за успокояване на обстанова преди свещения мюсюлмански месец Рамазан след вълната от насилие на Западния бряг, предаде Ройтерс цитиран от .

Днешните петстранни разговори се свикват след на високо равнище, състояла се в Йордания на 26 февруари с посредничеството на САЩ. Тя беше първата в такъв формат от години и на нея израелската и палестинската страна дадоха обещания за деескалация, но те не бяха спазени и насилието не спря.

Срещата в Шарм ел Шейх „има за цел да подпомогне диалога между палестинците и израелците да работят за прекратяване на едностранните действия и ескалацията, а също за прекъсване на настоящия цикъл на насилие и установяване на спокойствие“, посочи в изявление на египетското външно министерство. Това може „да улесни създаването на подходяща атмосфера за възобновяване на мирния процес“, допълни ведомството.

Палестинците искат да създадат на Западния бряг и в ивицата Газа своя държава със столица Източен Йерусалим – територии, завзети от Израел с война през 1967 г. Мирните преговори са в застой от 2014 г., като палестинците твърдят, че разширяването на еврейските селища е подкопало шансовете за създаване на жизнеспособна държава.

Мюсюлманският месец на пости Рамазан започва в края на март. В предишни години по време на Рамазана, който тази година съвпада с празнуваната от евреите Пасха и християнския Великден, е имало сблъсъци между израелската полиция и палестинците около джамията „Ал Акса“ в Йерусалим, припомня Ройтерс.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО