НачалоБългарияШефът на ББР: Кирил Петков не е търсел връщането на пари по...

Шефът на ББР: Кирил Петков не е търсел връщането на пари по кредит от над 150 млн. лева

В интервю за „Лице в лице“ председателят на Надзорния съвет на Българса банка за развитие (ББР) Росен Карадимов заяви, че по времето на Кирил Петков и назначеното от него ръководство на Банката не са били извършени действия по за събиране на вземанията по един от най-големите отпуснати кредити в размер на над 150 милиона .

Според Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), предприетите действия заради просрочването на най-големия нередовен кредит, отпуснат от банката – от над 150 млн. лв., който предизвика и най-голям обществен интерес, са непоследователни и неоправдано забавени. Официално не е ясно кой е взел въпросният кредит. Според BIRD, обаче, това е фирма на Румен Гайтански, известен и като Вълка от Уолстрийт, уточнява novini.bg.

Карадимов подчерта, че дилемата е следната: думи срещу факти. „На 1-ви, 2-ри и 7-ми декември Петков рави изявление, че та в ръководството е продиктувано от факта, че назначеното от него ръководство е подгонило фирмите на Вълка. На 2-ри декември поръчахме проверка за събиране на вземанията по големите кредити. Новото ръководство на банката, назначено от Петков, стъпва в длъжност юни 2021 г. На 13 декември е избрано редовното правителство на Кирил Петков. От юни 2021 г. до 18-ти май 2022 година по тази най-голяма кредитна екс за над 150 милиона лева на Вълка няма предприето нито едно действие. Нещо повече – същия май 2022 година са изписани и изведени задбалансово 52 милиона от тази кредитна експозиция. Ако това е форма на подгонване на кредитополучател, всеки некоректен кредитополучател би желал да бъде подготвен по този начин“, иронизира шефът на Българската банка за развитие.

Той отбеляза, че активна работа по тази кредитна експозиция започва в края на юни тази година. Кредитната експозиция е максималната сума пари, която ще бъде загубена, ако контрагентът по договор не изпълни задълженията си по заем, в случая – Вълка. Банките обикновено се стремят да увеличат максимално своите кредитни експозиции към клиенти с високи кредитни рейтинги, като в същото време свеждат до минимум експозицията си към клиенти с по-ниски кредитни рейтинги. Ако клиент срещне неочаквани финансови проблеми, банката може да се стреми да намали кредитната си експозиция в опит да смекчи риска от загуба, която може да възникне от потенциално неие.

Карадимов отбеляза, че ББР има общо 8 кредитни експозиции, като само две от тях са проблемни, една от които гореспоменатата. „Банката няма да бъде повече заложна къща, нито касичка на властта“, подчерта шефът на ББР и изрази съмнение, че властта не е била достатъчно активна, въпреки направените публично заявки и не е подгонила определени кредитополуатели.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО