Шест премиери на книги, изложби, майсторски класове, литературен форум са част от програмата на Националния фестивал на детската книга в Сливен

Шест премиери на книги, изложби, майсторски класове, литературен форум са част от програмата на XXVI-я Национален фестивал на детската книга в Сливен. Това съобщи на пресконференция днес Росица Петрова, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, организатор на форума.
Тазгодишното издание ще се състои от 8 до 10 май 2024 г. включително, като в трите фестивални дни ще има още литературни маратони, срещи с писатели, концерти, карнавално шествие и театрални спектакли.
Ще бъдат връчена и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване. Отличени ще бъдат и участниците в литературния конкурс на библиотеката, който през тази година бе на тема „Щастието е възможно“, както и победителите в конкурса за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.
Традиционно куклите ще бъдат показани в изложба, която ще бъде открита в първия фестивален ден. В кръгла маса на тема „Литературния герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“ ще участват със свои доклади литературни критици и издатели от страната и чужбина.
„Фестивалът е едно културно събитие с национално и международно значение“, посочи Росица Петрова, която през миналата година получи награда „Христо Г. Данов“  в категория „Библиотечно дело“ за организирането и провеждането на Националния фестивал на детската книга. Той насочи вниманието към книгите за деца в България и техните създатели в труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век. Двадесет и пет години о поддържа и развива чрез многобройни инициативи.
Българската телеграфна агенция и тази година е медиен партньор на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари