Шест училища и гимназии изпращат 455 абитуриенти в Габрово

Шест училища и гимназии изпращат общо 455 зрелостници тази година в град Габрово. От тях две са средни училища и четири гимназии. Данните съобщиха за БТА от отдел „Протокол и връзки с обществеността“ на Община Габрово.
Абитуриентските балове тази година са насрочени от 23 до 26 май. Средно училище „Отец Паисий“ ще дефилира на площад „Възраждане“ на 23 май, Средно училище „Райчо Каролев“, Национална Априловска гимназия и Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – на 24 май. На 25 май е ред на абитуриентите от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ и последни на 26 май са учениците от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, допълват от администрацията. 
И тази година всеки от зрелостниците ще получи лично послание от кмета на Габрово Таня Христова, което ще бъде със следното съдържание: „Сигурно е странно да получиш хартиено писмо в дигиталната ера, в която живеем. Знам, че е малко old school, както го наричате вие младите, но писмото само по себе си носи очарование и послание. Знай, написаното на хартия остава, така както ти и всеки един твой съученик ще остане в сърцето на Габрово. Твоят град е място с изключително минало и сериозни амбиции за бъдещето, но те ще останат една химера, ако ви няма вас – млади, талантливи, смели хора, които да реализират своите мечти и цели в него. Защото градът – това сме всички ние. А вие, младите хора, сте двигател на промените, стига да вярвате в своя потенциал и да бъдете достатъчно постоянни, за да го развивате – с малки стъпки, но всеки ден.“ А финалът на писмото от кмета на Габрово гласи: „Тривиално ще ти прозвучи, но бъдещето принадлежи на младите, а с хора като теб аз вярвам, че Габрово ще продължи да е жив и да се развива, защото той е дом, семейство, дълг, съдба, възможност! На добър час!“, информират още от Община Габрово. 
С оглед осигуряване на обществения ред, сигурността на гражданите и безопасността  на движението при провеждане на мероприятията на 23, 24, 25 и 26 май 2024 г., за времето от 17:30 до 21:00 часа се ограничава движението на моторни превозни средства по улиците: ул. „Скобелевска“,  бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до пресечката с ул. „Райчо Каролев“. Автобусите на градския транспорт по линии 2, 6 и 8 в посока кв. „Недевци“ ще се движат по ул. „Юрий Венелин“, информират още от местната администрация. 
БТА припомня, че 24 май ще бъде отбелязан във всички населени места в Област Габрово. Във връзка с празничната манифестация в центъра на Габрово се въвеждат временни ограничения на движението на моторни превозни средства. За времето от 09:00 до 13:00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“  от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. св. Кирил и Методий“,  ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“  и ул. „Иван Гюзелев“.
От Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) организираха срещи във всички училища с абитуриенти в навечерието на техните балове. „Животът е пред вас. Не го обърквайте с неразумни постъпки, повлияни от емоциите на предстоящите балове“, призовават служителите на полицията в лекциите, изнесени пред ученици в 12-и клас.
Инспектори от „Пътна полиция“ при ОДМВР-Габрово са влезли в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници. Целта на пътните полицаи е да дадат знания на учениците, да засилят чувството им за отговорност и да обърнат сериозно внимание на необратимите последствия, ако седнат зад волана след употреба на алкохол или наркотици, управляват моторни превозни средства с превишена и несъобразена скорост. Те са дали и реални примери от ежедневната си работа, допълват от пресцентъра на МВР за БТА. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари