Шеста поредна учебна година ловешко училище посреща ученици сред строителна площадка

Рекламирай в beZpartien.bg

За шеста поредна учебна година учениците на Основно училище „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч ще бъдат посрещнати сред строителна площадка. Причината е, че от 2018 г. в учебното заведение се изпълнява проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане на спортна зала и цялостна реконструкция на дворното пространство. Ремонтните дейности бяха спрени заради некоректен изпълнител, срещу когото Община Ловеч води две съдебни дела, каза за БТА заместник-кметът Даниел Колев. 
БТА припомня, че дейностите по проекта започнаха през лятото на 2018 г., но преди да бъдат изпълнени, договорът с фирмата изпълнител бе прекратен през 2020 г. и беше обявена нова обществена поръчка. По старата са платени над 751 хиляди лева, а по новата има избран изпълнител. С него е сключен договор за над 1,3 милиона лева, а общинските съветници в Ловеч дадоха съгласие да се осигури допълнителен собствен финансов принос в размер до 314 хиляди лева за индексиране на разходите за изпълнение на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация.
„Започнали сме дейности по строителство, изграждането на сградата. Предвид предстоящия първи учебен ден вече са готови тревните площи, почистени са, поръчани са дървесна и храстовидна растителност. Училището, по една или друга причина, ще бъде като строителен обект, обезопасен за учениците в частта, която изграждаме към момента“, каза Колев и добави, че строително-монтажните работи са започнали в края на август. Срокът по договора е два месеца, но може да бъде удължен според метеорологичните условия. 
Очаква се спортните площадки да станат готови по-рано от залата, както се надява и директорът на учебното заведение Любомир Христов.
„Всичко, което зависи от училището като помощ, сме оказали. Дадохме офис, свързахме ги с трифазен ток, за да могат, когато се налага, да заваряват. Иска ни се първо да се довършат откритите спортни площадки, защото фактически пета година сме лишени от открита спортна база, което пречи на нормалното провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт“, заяви директорът. 
По думите му продължилият дълго време ремонт е отблъснал част от потенциалните им ученици, които живеят в района на училището. „Най-малко една паралелка от ученици, които би трябвало да са тук при нас, всъщност родителите им ги записаха в други училища. Това е жалко, защото училището беше от най-големите в Ловеч. Почти един випуск обаче завърши обучението си с надеждата да започнат да играят във физкултурния салон и така и не успяха. Дано тези деца, които започват от утре в първи клас, да са първите, които ще могат да играят в новия физкултурен салон“, добави Христов. 
През новата учебна година в училището ще има две паралелки в първи клас, а преди са били пет. Според директора причината е и в демографската криза. Общо учениците са 270.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *