НачалоСвятШойгу: Русия ще продължи "специалната военна операция" през 2023 г. до пълното...

Шойгу: Русия ще продължи „специалната военна операция“ през 2023 г. до пълното изпълнение на задачите

ще продължи ието на „специалната военна “ в Украйна през 2023 г., доо не изпълни всичките си задачи. Това каза днес министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на заключителното годишно заседание на висшите ръководители на руската отбрана с участието на а Владимир , предаде ТАСС.

„Приоритетните задачи за 2023 г. са да продължи изпълнението на специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите“, каза руският военен министър. По думите му руските войскови части и сили ще продължат и мисиите си „по опазване на мира и стабилността в Нагорни Карабах и Сирия“.

Шойгу предложи въоръжените сили на Русия да бъдат подсилени до 1, военнослужещи от сегашните 1,15 милиона, предаде Ройтерс. Това се налага, за да се гарантира решаването на проблеми, свързани с руската военна сигурност, каза Шойгу на Путин в предаваното по телевизията събитие. Според него 695 000 от военнослужещите трябва да бъдат професионални войници на договор вместо наборници, отслужващи задължителна военна служба.

Руският президент Владимир Путин обеща да подкрепи плана за увеличаване числеността на въоръжените сили с повече от 30 процента, отбелязвайки, че Москва трябва да си вземе урок и да отстрани проблемите, с които се е сблъскала в Украйна.

През лятото Путин подписа указ да бъдат увеличени руските войски със 137 000 души от 1 януари 2023 г., за да достигне числеността им до 1,15 милиона, като мобилизира и повече от 300 000 резервисти в спорна мобилизационна в подкрепа на руската инвазия в Украйна.

Съединените щати и западни военни анализатори твърдят, че десетки хиляди военнослужещи от Русия са загинали през десетте месеца, откакто Москва нахлу в Украйна. На , последния път когато бяха съобщени официално такива данни, Шойгу каза, че там са загинали 5937 руски военнослужещи. Шойгу предложи също да бъде увеличена възрастовата граница за задължителна военна служба в Русия, като тя обхване руски граждани на възраст от 21 до 30 години. При сега действащата система, руснаците на възраст от 18 до 27 години могат да получат повиквателни за задължителна военна служба, въпреки че Шойгу и Путин многократно са казвали, че наборници не се изпращат да воюват в Украйна.

Путин, говорейки в края на заседанието, каза, че е съгласен с предложенията на Шойгу.

Шойгу каза още, че руските сили активно унищожават военния потенциал на Украйна и обвини Запада, че се опитва да „протака“ конфликта в Украйна.

Обръщайки се към президента Владимир Путин и висшите ръководители на руската отбрана на заключителното годишно заседание, Шойгу каза също, че неотдавнашната мобилизационна кампания е увеличила бойния потенциал на Русия.

Руският министър на отбраната каза, че повече от 25 държави са отделили 97 милиарда долара за доставки на оръжия за Киев, като част от тези въоръжения се намират в ръцете на терористи и се разпространяват в целия свят.

Шойгу каза още, че във военноморския флот на Русия са започнали редовни доставки на хиперзвуковите крилати ракети с морско базиране „Циркон“. Руският министър на отбраната каза също, че в състава на военноморския флот на страната е била включена и атомната подводница „Генералисимус Суворов“ от а „Борей-А“, въоръжена с балистични ракети „Булава“. Шойгу съобщи, че през 2023 г. Русия трябва да приеме в състава на авиационните стратегически ядрени сили и три ракетоносеца Ту-160М.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО