Шуменският хор „Родни звуци“ се завърна след участие в Международния хоров фестивал „Ние пеем“

Смесеният хор „Родни звуци“ към Народно читалище (НЧ) „Добри Войников – 1856“ с диригент проф. Николай Андриянов и корепетитор Ваня Джамбазова се завърна след участие в Международния хоров фестивал „Ние пеем“ в Рим, съобщиха от шуменското читалище. В рамките на форума пред публика хорът изпълни произведения от български автори, както и творби от световната класика.
Преди втория фестивален концерт заедно с хорове от Румъния, Португалия, Унгария, Полша и Латвия „Родни звуци“ участва в съвместното изпълнение на песента Creep, станала химн на фестивала. Концертите се проведоха в катедралата „Санта Мария ин Порто“, която се намира непосредствено до старинния театър „Марчело“ в центъра на италианската столица, допълват от НЧ „Добри Войников – 1865“.
Участието на шуменския хор „Родни звуци“ в международния форум стана възможно с финансовата подкрепа на Община Шумен и читалището. В шуменската делегация в Италия участва зам.-кметът по образование и култура на община Шумен доц. Виктория Ковчазова, съобщиха от НЧ „Добри Войников – 1865″.
Както БТА съобщи, целта на фестивала в Рим е да събира изпълнители от различни краища на света и да насърчи междукултурните контакти и обмяната на опит.
Припомняме, че смесеният хор „Родни звуци“ изнесе концерт под диригентството на проф. Николай Андриянов на 5 юни, в Шумен.
Пред 2023 г. хор „Родни звуци“ отбеляза 125 години от създаването си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари