Шуменският шахматист Християн Илиев се готви за европейско и световно първенство за младежи

Състезателят на Спортния клуб по шахмат „Шумен“ Християн Илиев ще играе на Европейско първенство за младежи по ускорен шахмат и блиц през август и на Световно първенство за младежи на класическа контрола през октомври и ноември, съобщиха от шуменския шахматен клуб.
На Европейското първенство в блиц турнира ще се играе на контрола 3 минути плюс 2 секунди на ход, в рапида ще се играе на контрола 15 минути + 10 секунди на ход. Състезанието ще се проведе от 16 до 21 август, като рапид ще се играе в първите 3 дни, а блиц – в последните 2 дни на турнира, каза за БТА Християн Илиев. 
Световното първенство ще започне на 22 октомври в Флорианополис, Бразилия. Ще се играе на контрола 90 минути + 30 секунди, добави Илиев. Той подчерта, че в момента най-уверен се усеща в класическия шахмат, но повече успехи има в бързите контроли.
Християн Илиев поясни, че до класиране на Европейското първенство се е стигнало след спечелване на Държавното първенство по класически шахмат до 18 години през месец април в София, където е направил 4 победи и 2 ремита срещу силни опоненти. Той каза още, че в шахматен турнир в Котел е записал 6 победи, 2 ремита и 1 загуба, като състезанието е било квалификация за Световното първенство за младежи. Християн Илиев припомни, че в турнира е успял да победи завършилия на първо място Сашо Николов и добави, че от турнира в Котел е повишил ЕЛО коефициента си на класическа контрола със 146 точки. Той каза още, че в момента има рейтинг на класическа контрола над 2100 ЕЛО, на ускорен шахмат – 2093, а на блиц – 2076 ЕЛО. В по-късите контроли няма много турнири и затова рейтинг там се покачва по-бавно, поясни Илиев.
Състезателят на Спортен клуб по шахмат „Шумен“ каза и, че в момента се готви за Европейското и Световното първенства, както и за Международния турнир по ускорен шахмат и блиц Опен „Шумен“, който ще се проведе от 26 до 28 юли в зала „Арена Шумен“. Илиев коментира, че главният му треньор е Антон Аврамов, че отделя много време и за самоподготовка и играе много шахмат онлайн със силни играчи.
На Европейското първенство ще играе още един млад играч от Шумен – Еге Есмер. Той е много амбициозен, има интересна, силна игра, каза Илиев и поясни, че няма как двамата да се срещнат в този турнир, защото са в различни възрастови категории. „Еге Есмер ще играе в турнира до 14 години, а аз в този до 18 години“, допълни Християн Илиев. Той подчерта, че най-близката му цел е да подобри миналогодишното си представяне и класиране в Международния турнир по ускорен шахмат и блиц Опен „Шумен“.
Както БТА съобщи, Шумен ще бъде домакин на Международния турнир по ускорен шахмат и блиц Опен „Шумен“. Състезанието ще се проведе от 26 до 28 юли в зала „Арена Шумен“.
Припомняме, че на 15 юни се проведе турнира „Шахматно лято“, част от веригата „Шахматни сезони“, организирана от Спортен клуб по шахмат „Шумен“.
Трима шахматисти Лъчезар Йорданов, Валентин Панбукчиян и гросмайстор Васил Спасов завършиха със седем точки и половина в турнира по ускорен шахмат, които се игра в 9 кръга на 23 юни в с. Кюлевча. Те заеха първите три места в крайното класиране на турнира, организиран от Спортен клуб по шахмат „Шумен“.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари