НачалоИкономикаШвеция и Финландия гарантират подкрепа за енергийния пазар във време на изключителна...

Швеция и Финландия гарантират подкрепа за енергийния пазар във време на изключителна несигурност, посочват експерти

Гаранциите за ликвидност, обещани от Швеция и Финландия за укрепване на северноевропейския пазар на енергийни деривати, ще подкрепят организираната търговия във времена на изключителна несигурност. Това съобщи „Насдак Нордик“ (Nasdaq Nordic), дъщерно дружество за пазарни изследвания на финансовата корпорация „Насдак“ (Nasdaq), цитирано от Ройтерс. 
Двете скандинавски страни обявиха вчера намеренията си да предложат 33 милиарда долара гаранции на местни енергийни компании и търговци, след о руският газов монополист „Газпром“ спря изцяло доставките по газопровода „Северен по-1“, задълбочавайки енергийната криза в .
Две трети от парите или 250 милиарда шведски крони (23,2 милиарда долара) ще бъдат осигурени от Швеция, и се очаква до две седмици да бъдат предложени на компаниите, търгуващи с енергийни деривати, за да се предотврати срив на клиринговата система „Насдак“, съобщи правителството в Стокхолм.
Клирингът е процес на сключване на финансови сделки, обикновено осъществяван от отделна страна – клирингова къща, гарантиращ, че всички договорни условия, ще бъдат осъществени.
Дружеството „Насдак Нордик“, собственик на клиринговата къща „Насдак Клиринг“ (Nasdaq Clearing) заяви, че е добре подготвено за драстични движения на пазарните . „Ние признаваме, че това са екстремни времена на несигурност и допълването с държавни гаранции на ликвидността ще добави допълнителен слой стабилност в подкрепа на търговските и енергийни компании“, посочват от „Насдак Нордик“.
По-ниските количества на газови доставки от повишиха разходите за електроенергия, предизвиквайки загуби по фючърсни договори, и принуждавайки компаниите да осигурят допълнителни гаранции към клиринговата къща.
Правителството на Финландия заяви, че неговите заеми за енергийни компании по гаранционната схема първоначално ще бъдат с лихвен процент от 10 на сто, заедно с шестмесечния дневен референтен процент на Юрибор (Euribor) – междубанков лихвен процент, основан на лихвените проценти, при които банките от еврозоната заемат една от друга.
Дори преди спирането на „Северен поток-1“ изискванията на подобни обезпечения достигнаха 180 милиарда шведски крони (16,6 милиарда долара), спрямо 25 милиарда шведски крони (2,3 милиарда долара) в предишни години, след като цените на електроенергията се повишиха с около 11 пъти, съобщиха от службата за национален дълг на Швеция.
Референтната цена на газа в Европа днес се повиши с 35 на сто, което добави допълнително режение върху пазарите.
Финландия трябва да бъде подготвена за удвояване или утрояване на разходите си за подобни деривати, като евентуален неуспех може да има тежки последици за та, според официален бюджетен документ.
„Ако няколко компании бъдат застрашени от неплатежоспособност едновременно, това може да доведе до прехвърляне на електроцентрали на чуждестранни собственици. Това е от решаващо значение за сигурността на доставките (на енергия) във Финландия“, пише още в документа, представен на финландския парламент.
Междувременно шведската държавна компания „Ватенфал“ (Vattenfall) заяви, че приветства всички инициативи за стабилизиране на пазара, и каза, че финансовото й състояние е добро. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО