Силистренско сдружение проведе обучителен лагер за млади жени в Литва

Сдружението с нестопанска цел „Паралел Силистра“ проведе международен лагер за обучение на млади жени – лидери от България, Литва, Кипър и Испания. Събитието бе в рамките на проект „Перспективи“, финансиран от програма Еразъм+, съобщиха за БТА от сдружението. 
В продължение на пет дни, в Литовската столица Вилнюс, 16 участнички от четирите държави дискутираха актуални теми като активно гражданско отношение и действие по правата на жените, приноса им към социалния живот, изграждане на умения и създаване на дигитални истории. Като обучители участваха д-р Дияна Бебенова, преподавател във филиала на Русенския университет в Силистра и Лидия Светославова от Тутракан.
Важен акцент в обучението бяха срещите с украински момичета, прогонени от войната в Украйна и намерили подслон във Вилнюс. Литовските партньори разказаха за трагичната съдба на своите семейства и за разрушенията в родните си градове. Проведени бяха и срещи с украински младежки организации. Техните представители разказаха за трагичната съдба на своите семейства и за разрушенията в родните си градове. Те изразиха гореща благодарност към тези, които подкрепят усилията им да запазят родината си.
Участничките в обучението научиха как да организират национална кампания с обществена кауза. Тези знания ще им помогнат да изпълнят собствени инициативи в своите държави в рамките на международната кампания „Ние можем“, а по-късно да споделят и дигиталните си разкази в платформата на проекта.
Партньорите по проект „Перспективи“ вече създадоха и публикуваха поредица от методически документи за гражданска ангажираност – ръководство за младежки инициативи „Ние можем“, учебни материали за тренинга „Овластяване на жените за социална промяна“, ръководство за споделени практики за работа с младежи на партньорите по проекта и много други. Те са достъпни напълно безплатно за всички, които искат да обогатят своята практика в работата с младежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари