Силвия Богоева споделя свои виждания и преживявания в първата си самостоятелна изложба във Варна

Силвия Богоева открива първа самостоятелна изложба във Варна. Тя се представя в галерия „Ларго“ със серия живописни платна и рисунки със заглавие „Отвътре навън“, създадени през последната година. 
Изявата на младата авторка във Варна е плод на поканата на галеристката Нели Вълчева. Богоева участва в сборната изложба „Зона на съприкосновение“ на галерия „Ларго“ през месец ноември м.г. с платно, изобразяващо Паметника на българо-съветската дружба във Варна, предизвикало полярни мнения, сподели Вълчева. Художничката познава монумента отвътре и смята, че той има потенциал да стане музей за космическа култура. Тя се занимава активно и с реставрацията на мозайките на Бузлуджа. Вълнувам се от това да бъдат запазени паметниците и да придобият функционалност като музеи. Аз съм последният човек, който би „бутнал“ паметник от миналото, защото това е история, а и с него може да се направи нещо съвременно, посочи Богоева. 
Сред творбите, които художничката представя във Варна, има портрети на актьорите Деян Донков и Дани Рашев, както и на преподавателите й в Националната художествена академия Ивайло Мирчев и Живка Маринова. В гримьорната си е нарисувана актрисата Ева Тепавичарова. Има и автопортрети. Всички персонажи на платната са действително съществуващи личности, нейни колеги и приятели. 
Пред БТА авторката каза, че не се съобразява дали е актуална или ретро в творчеството си. Иска да пресъздаде преживяна от нея случка, която да остави следа в материалния свят. „Всичко в изложбата е взето отвън, аз се инспирирам от нещата, които преживявам и виждам. Живият живот създава моите сюжети“, каза тя. 
Богоева обича много да портретува, като предпочита да изобразява обекта си от натура. Каза, че това е нейно любимо занимание от седемгодишна, когато е нарисувала баба си, и смята, че то няма да спре да я вълнува. В живописните платна първо понякога маркира с въглен, но идеите по-често идват толкова бързо, че директно слага маслото, сподели още тя. В изображенията й често има сурови и „отровни“ цветове. Любими художници са й Ванко Урумов, както и нейните професори Ивайло Мирчев и Десислава Минчева, а от световните имена предпочитанията й са за фовистите и импресионистите. 
Силвия Богоева е учила Метал в средното си образование, бакалавър е в специалност „Порцелан и стъкло“ в Академията, след което завършва и магистратура по живопис. „Металът ми беше интересен, после се запалих много по стъклото, но нямаше база за обучение. Аз се разбунтувах срещу тази несправедливост и заради това имах сериозен конфликт с преподавателите и повтарях една година“, разказа художничката. След това тя се запознава с проф. Десислава Минчева и започва да рисува в тяхното ателие с проф. Ивайло Мирчев. „Те, заедно с Живка Маринова, са „рядка бленда“ преподаватели и благодарение на магистратурата по живопис разбрах, че Академията е имала смисъл за мен“, каза Богоева. 
Тя смята, че живописта се ражда интуитивно при нея и понякога крие изненади, а най-спокойно се чувства в рисунката. Занимава се още и със сценография в театъра и това много й харесва. На 7 юли предстои премиерата на първото й заглавие като костюмограф – „Само ние, момичета“ с режисьор Валентин Ганев в Театър „Сълза и смях“. 
Силвия Богоева планира следващата й изложба да бъде скулптура и с нея да се завърне към метала. Художничката е родена през 1990 г. в София. Има шест самостоятелни изяви. Лауреат е на втора награда на националния конкурс за млади автори „Миналото. Начин на употреба” на галерия „Нюанс” (2020), награда за млад автор секция Живопис в конкурса за млади български художници.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари